aA
Vytautas Landsbergis tokio šoko seniai nebuvo patyręs. Vynas turėjo nuraminti... Auštant pirmadienio rytui neišlaikė konservatorių lyderio nervai: vietoj atsakymo į klausimą Seimo pirmininkas Vytautas Landsbergis žurnalistui išjungė diktofoną.
Vytautas Landsbergis
Vytautas Landsbergis
© "Lietuvos žinios"
Naujosios sąjungos (NS, socialliberalų) rinkimų štabe spūsties nebuvo. Gavę partijos vadovo Artūro Paulausko nurodymą nevartoti alkoholio, socialliberalai, regis, buvo nusiteikę visą naktį praleisti rimti, kruopščiai fiksuodami naujausius balsavimo rezultatus ir skaičiuodami vietas naujajame Seime. Netoli NS štabo užsakytoje kavinėje norinčiųjų linksmintis taip pat nebuvo matyti.

Muzikalumas

Socialdemokratinės koalicijos štabe, kuriame taip pat buvo deklaruojama bent dalinė blaivybė, koalicijos lyderis Algirdas Brazauskas pasirodė tik apie pusiaunaktį. Anot žinovų, pirmųjų rinkimų rezultatų jis nelaukė, o jie ir suėda daugiausia nervų.

Lyderio pasirodymą štabe žmonės pasitiko audringais plojimais. Paaiškėjus pirmiems patikimiems duomenims apie balsavimo rezultatus, pradėjo pokšėti atidaromi šampano buteliai.

Po trumpos pergalės pranašų laistymo ceremonijos socialdemokratinės koalicijos vadai užsidarė kabinete, kuriame išbuvo daugiau nei tris valandas. Oficialiai pranešta, kad lyderiai surengė pasitarimą dėl galimų koalicijų su kitomis partijomis.

Jaudinosi

Sekmadienio naktį Seimo I rūmų trečiame aukšte rinkimų rezultatų laukė Nuosaikiųjų konservatorių sąjungos (NKS) lyderis Gediminas Vagnorius su šeima ir artimiausiais bendražygiais bei vienišas "Socialdemokratijos 2000" lyderis Rimantas Dagys.

Po vidurnakčio NKS atstovai, atrodo, susitaikė su pralaimėjimu. Išgirdusi apie tai, N.Oželytė šūktelėjo: "Esu laisva".

Sužinojęs pirmuosius rezultatus, itin pakiliai atrodė Valstiečių partijos (VP) lyderis Ramūnas Karbauskis. Tačiau jo padėtis po kelių valandų ėmė keistis kardinaliai.

Valstiečiams negelbėjo nė R.Karbauskio talismanu tapęs kaklaraištis, išmargintas karvėmis, kurio jis nenusirišo visą mėnesį.

Nusivylė

Rinkimų naktį Centro sąjunga leido populiariame sostinės pabe "Prie Universiteto". Beje, centristai dosniausiai vaišinosi - tiek maistu, tiek gėrimais. Aiškėjant nepalankiems rezultatams, įsivyravo slogi tyla.

Aistros

Liberalai naktį leido Senamiestyje įsikūrusioje kavinėje "Freskos". Aiškėjant rezultatams kilo euforija.

Atvažiavę "dviratininkai" taip pat pakėlė nuotaiką. R.Paksas santūriai atsakinėjo į "korespondentės" Zitos klausimus ir kategoriškai atsisakė paskanauti "Bratkų samanės".

Sekmadienio vakarą Konservatorių partijos būstinėje sostinės Gedimino prospekte buvo sausakimša. Supratę, kad vienmandatėse apygardose daug vietų nelaimės, konservatoriai stebėjo, kaip kinta jų partijos gaunami balsai daugiamandatėje apygardoje.

Partijos reitingui pakilus net ir keliomis šimtosiomis procento, būstinėje nugriaudėdavo džiaugsmingi šūksniai. Ypač konservatoriai džiaugėsi, kad 5 procentų barjero neperžengė centristai, o NS netapo rinkimų lydere.

Apie 3 valandą nakties į būstinę sugrįžo V.Landsbergis. Vertindamas rinkimų rezultatus jis pripažino, jog tikėtasi laimėti daugiau vietų. "Prezidento partija turi tik 2 procentus", iš centristų kikeno V.Landsbergis.

Konservatorių pralaimėjimas atsirūgo ir žurnalistams. Savo nemeilę LŽ V.Landsbergis parodė demonstratyviai išjungdamas žurnalisto rankose laikytą diktofoną.

Kitur

Klaipėdos liberalai rinkimų naktį šventė pergalę - į Seimą išrinkti net trys jų atstovai.

Tuo tarpu Klaipėdos centristų štabe šventinės nuotaikos nesijautė.

Neregistruotos Lietuvių nacionalsocialinės partijos (LNSP) būstinėje Šiauliuose rinkimų naktį nebuvo nei ypatingo šurmulio, nei vaišių, išskyrus kavą. Pradėjus plaukti pirminei informacijai apie balsavimo rezultatus iš apylinkių, mažame kambarėlyje "Šiaulių" viešbutyje tebuvo 7 žmonės: vadas Mindaugas Murza, LNSP kandidatas "Aušros" apygardoje Vytautas Dargis ir dar 5 jaunuoliai.

Nacionalsocialai buvo iškėlę 3 kandidatus visose Šiaulių rinkimų apygardose. Išankstiniais duomenimis, geriausiai iš LNSP kandidatų sekėsi mokytojui V.Dargiui - jis gavo 3,43 proc. rinkėjų balsų.

Šiuos rinkimus M.Murza apibūdino kaip pirmą bandymą, repeticiją ateičiai.