aA
Norite nustebinti draugus ir pažįstamus? Pirkite Sidnėjaus olimpinių žaidynių dalyvio medalį, ką tik iš Sidnėjaus atkeliavusį į Vilnių!
Susidomėjęs tokiu pasiūlymu, "Lietuvos rytas" per tarpininką internete rengiamame aukcione įsigijo naujutėlį XXVII olimpinių žaidynių dalyvio medalį su užrašu "Sidnėjus 2000", kelionę į Lietuvą ištvėrusį originalioje mėlynoje dėžutėje.

Kaip teigė Lietuvos olimpinio komiteto pirmininkas Artūras Poviliūnas, tokių medalių Lietuvoje esama apie šimtą. Jais buvo apdovanoti Lietuvos delegacijos nariai - sportininkai ir funkcionieriai.

Suvenyro kaina kilo

Australijoje dar nepasibaigus olimpinėms žaidynėms, rugsėjo 27 dieną, internete rengiančią aukcionus firmą "eBay" pasiekė komercinis pasiūlymas: parduodamas Sidnėjaus olimpinių žaidynių dalyvio medalis.

Pardavėjas, pasivadinęs slapyvardžiu "dk999", nurodė ir savo adresą - Vilnius, Lietuva.

Už originalioje mėlynoje dėžutėje įpakuotą medalį, kurio vienoje pusėje pavaizduoti olimpiniai žiedai ir liepsnojantis olimpinis fakelas su užrašu "Sydney 2000", o kitoje - romėniški skaitmenys "XXVII" virš olimpinių žiedų, pardavėjas prašė 150 dolerių.

Po kelių dienų medalio kaina pakilo iki 175 dolerių - tiek pasiūlė pirkėjas slapyvardžiu "villeneuvien" iš Prancūzijos. Rugsėjo 30 dieną pirkėjas, registruotas Graikijoje, pakėlė medalio kainą iki 200 dolerių.

Po to visą savaitę medalis laukė lemtingos valandos.

Gyvenantis Vokietijoje "Lietuvos ryto" tarpininkas, įsitraukęs į aukcioną likus trims valandoms iki jo pabaigos, nupirko medalį už 202 dolerius ir 50 centų.

Prekė - tiesiai iš Sidnėjaus

"eBay" taisyklėse primygtinai rekomenduojama prieš perkant susisiekti su pardavėju ir kaip galima daugiau sužinoti apie siūlomą daiktą.

Užsiregistravus bendrovės tinklalapyje, galima parašyti pardavėjui elektroninį laišką.

Aukcionui pasibaigus, bendrovė pasiūlo pirkėjui per tris darbo dienas susisiekti su pardavėju ir susitarti dėl apmokėjimo sąlygų. Dažniausiai už prekę mokama pavedimu arba banko čekiu.

Kaip paaiškino "eBay" darbuotojai, jeigu pardavėjas ir pirkėjas gyvena Vokietijoje, aukcionui pasibaigus pirkėjas iš karto sužino, kuriame mieste įsikūręs pardavėjas - taip greičiau susisiekti.

Jeigu pardavėjas gyvena kitoje šalyje, aukcione galioja amerikietiški įstatymai ir bendrovė pirkėjui perduoda tik elektroninį pardavėjo adresą.

Taip "Lietuvos ryto" tarpininkas netrukus sužinojo, kokiu adresu užsiregistravo pardavėjas.

Jis į paklausimą apie medalį "dk999" atsiliepė jau po kelių valandų. Atsiprašęs, kad taip ilgai nesureagavo, pardavėjas pasiteisino ką tik grįžęs iš Sidnėjaus olimpinių žaidynių.

Pirko iš rumunų ir uzbekų

Kolekcininkas Darius Kreivys, tik šeštadienį grįžęs iš Australijos sostinės, parsivežė ir daugiau relikvijų, primenančių šių metų olimpines žaidynes.

Dalyvio medaliai - vieni vertingiausių atminimo ženklų.

"Visi mano įsigyti medaliai yra iš Rumunijos ir Uzbekijos sportininkų - kiek žinau, lietuviai savo medalių nepardavinėjo", - rašė kolekcininkas "Lietuvos ryto" tarpininkui ir pridūrė, kad sportininkai iš ekonomiškai silpnesnių šalių Sidnėjuje patys siūlė pirkti dalyvio medalius.

"Lietuvos rytas"