aA
Rusijos karas Čečėnijoje toli gražu nesibaigė ir gali išplisti į kitas Rusijos sritis arba Gruziją, pirmadienį pareiškė Vokietijos užsienio žvalgybos agentūra BND.
"Rusijai apskritai dar nėra įmanoma užbaigti šį konfliktą. Yra labai realus pavojus, kad konfliktas plėsis", sakė BND atstovė spaudai Lydia Rauscher (Lidija Raušer)

Pasak jos, regionas lieka nestabilus, ir BND netiki Rusijos teiginiais, kad ji netrukus užtikrins šio regiono saugumą.

Pirmame karo etape rusų kariuomenė sparčiai skverbėsi į Čečėnijos gilumą ir užėmė Grozną. Tačiau ji nesugebėjo išvyti sukilėlių iš jų bazių pietiniuose kalnuose ir padaryti galo pavojingoms pasaloms, kurias rengia sukilėliai.

Pasak atstovės, viena pavojingų galimybių yra ta, kad konfliktas gali persikelti už Čečėnijos ribų. Tačiau ji atsisakė prognozuoti, kada tai gali būti.

"Šiame regione negalima laiku prognozuoti įvykių", sakė L. Rauscher.

Praėjusį mėnesį BND vadovas Augustas Hanningas (Augustas Haningas) buvo nuvykęs į Čečėniją pamatyti padėties savo akimis. Jo kelionė Vokietijoje sukėlė aistringus ginčus. URM skundėsi, kad jai apie vizitą nebuvo pranešta iš anksto.

Praėjusią savaitę, kalbėdamas Bundestago parlamento kontrolės komisijos posėdyje, A. Hanningas apibūdino "nepagražintą padėtį", pranešė laikraštis "Die Welt am Sontag".

Kaip teigia laikraštis, "rusai iki šiol nekontroliuoja padėties Čečėnijos regione". Pranešimo autoriai mano, kad karas dar pavasarį gali išplisti į gretimus Rusijos Federacijos subjektus ir Gruziją.

Remiantis BND, Rusija turi Čečėnijoje apie 45 tūkst. karių, iš kurių kovos daliniuose tarnauja apie 20 tūkst. Trūkstant atsarginių, valdžia net negali pagal planą keisti karių specialiuosiuose daliniuose, kurie kariauja Čečėnijoje, rašo laikraštis.

A. Hanningas paneigė kaltinimus, neva į Vokietiją atvyksta pailsėti čečėnų separatistai, taip pat tai, kad sudėtinga chirurginė operacija dabar suimtam lauko vadui Salmanui Radujevui buvo padaryta Vokietijoje.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.