aA
Europos teisingumo teismas, panaikinęs įstatymą, draudžiantį tabako gaminių reklamą Europos Sąjungoje (ES), aiškiai parodė mūsų įstatymų absurdą. Tačiau dar skaudžiau, kai dabartinė Vyriausybė tik vaidina norinti panaikinti tabako reklamos draudimą, tačiau dėl to nejudinanti nė piršto, tvirtina Tarptautinės reklamos asociacijos Lietuvos skyriaus (TRALS) vykdantysis direktorius Raimondas Šeštakauskas.
Pasak R.Šeštakausko, kadangi Vyriausybė vengia Seimui pateikti įstatymo pataisas, tabako reklamos draudimą panaikins tik būsimasis Seimas. Tai reiškia, jog reklamos biudžetai jau bus paskirstyti ir dar pirmąjį ateinančių metų ketvirtį dėl šio draudimo bus patirta nuostolių.

Per metus tabako reklamos draudimo nuostoliai siekia iki 20 milijonų litų.

Tarptautinės reklamos asociacijos Lietuvos skyriaus vadovas sako, kad nors Europos Sąjungos šalių vyriausybės buvo priverstos pripažinti, jog tabako reklamos draudimas varžo prekybinius santykius, Lietuvos Vyriausybė žaidžia tik rinkimų žaidimą - pareiškusi, jog nori šį draudimą atšaukti, trečiadienį nepriėmė pateikto projekto.

ELTA primena, kad diskusijos dėl tabako reklamos draudimo pagrįstumo iš naujo kilo po garsiojo lakūno Jurgio Kairio skrydžio ir jam paskirtos 5 tūkstančių litų baudos už cigarečių "West" reklamą. Be šios reklamos unikalus J. Kairio skrydis vargu ar būtų Lietuvoje įvykęs. Kartu ši istorija dar kartą įplieskė diskusijas apie tabako reklamą, skubotą jos uždraudimą, netgi aplenkiant Europos Sąjungos valstybes.

Vyriausybė pažadėjo ieškoti sprendimų, kad tabako reklamos draudimai būtų daromi su protu.

Europos Sąjungoje tabako reklamos draudimas buvo priimtas kaip bendros rinkos priemonė, kuriai nereikia visų ES narių vieningo pritarimo. O teismas nusprendė, kad toks žingsnis buvo neteisėtas, nes jam žengti ES įstatymų leidėjai neturėjo įgaliojimų.

Vokietijos reklamos institucijos teismo sprendimą pavadino didžiule reklamos industrijos pergale.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.