aA
Ketvirtadienį Europos teisingumo teismas panaikino įstatymą, draudžiantį tabako gaminių reklamą Europos Sąjungoje (ES), suduodamas smūgį ES sveikatos apsaugos politikai.
Įstatymą ES priėmė 1998 metų liepą ir jį įgyvendinant iki 2006 metų laipsniškai turėjo būti atsisakyta beveik visos tabako reklamos ir šiuos gaminanius gaminančių kompanijų paramos įvairių renginių metu. Praėjus trejiems metams nuo įsigaliojimo šis įstatymas būtų išgyvendinęs beveik visas tabako reklamos formas.

Dar vienerius metus būtų leidžiama reklamuoti tabako gaminius spaudoje. Daugelio sporto ir meno renginių rėmimas būtų leidžiamas dar dvejus metus, o tokių didelių renginių kaip "Formulė-1" lenktynių rėmimas - iki 2006 metų spalio. Įstatymas turėjo įsigalioti kitų metų viduryje.

ES vyriausybių įgaliojimai, susiję su sveikatos apsaugos politika, šio įstatymo priėmimo metu buvo riboti, o įstatymą pasiūliusi Europos Komisija savo direktyvą aiškino kaip būdą suderinti nacionalinius įstatymus, trukdančius laisvai prekybai tarp ES valstybių.

Tabako reklamos draudimas buvo priimtas kaip bendros rinkos priemonė, kuriai nereikia visų ES narių vieningo pritarimo. O teismas nusprendė, kad toks žingsnis buvo neteisėtas, nes jam žengti ES įstatymų leidėjai neturėjo įgaliojimų.

Vokietijos vyriausybė savo ieškinyje tvirtino, kad Europos Komisija tabako reklamos draudimą siūlė dėl sveikatos apsaugos, todėl nepriimtini yra jos argumentai, susiję su prekybos barjerais ar konkurencijos taisyklėmis.

Vokietijos reklamos industrija sveikino šį teismo sprendimą, kuris buvo priimtas Vokietijos vyriausybės ir keleto tabako gamintojų iškeltoje byloje. "Tai didžiulė reklamos industrijos pergalė. Teismas parodė ES institucijoms raudoną kortelę. Dabar ES galima reklamuoti teisėtus produktus", - sakė Vokietijos reklamos asociacijos atstovas Folkeris Nikelis (Volker Nickel).

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.