aA
Pasaulyje yra daugiau nei 8000 rūšių ryžių, besiskiriančių savo forma, spalva, o svarbiausia - skoniu. Ir jeigu vaikiškai košei tinkamiausi yra apvalūs šlifuoti klijingi ryžiai, tai garnyrui arba egzotiškam Azijos patiekalui jie visiškai netinka.
Ryžių pudingas
Ryžių pudingas

Ilgagrūdžiai ryžiai

Jie turėtų būti kiekvienoje virtuvėje. Siauri ilgi grūdai po virimo išlieka birūs ir nesulipę.Ši rūšis pasižymi neutraliu aromatu, todėl tinka kaip garnyras prie visų mėsos ir žuvies patiekalų bei gali būti naudojama su daržovėmis, gaminant apkepus.

Laukiniai ryžiai arba ryžių žolė

Juodos spalvos laukinių ryžių grūdai atrodo tarsi lakuoti. Šie ryžiai atkeliavo pas mus ne iš Rytų, o iš Amerikos. Skonis su švelniu riešutų prieskoniu. Laukiniai ryžiai sunkiai išverda, todėl juos reikia mirkyti. Ši ryžių rūšis yra pati brangiausia, todėl viena vartojama gana retai. Dažniausiai jie maišomi su kitų rūšių ryžiais. Puikiai tinka su žuvies patiekalais.

Rudieji nešlifuoti ryžiai

Nuo grūdų pašalinama luobelė, tačiau jie nešlifuojami, todėl išsaugomos visos maistingosios medžiagos. Šiuos ryžius virti reikia apie 20 minučių, bet ir išvirti grūdai turi likti truputį kieti. Dažnai patiekiamas kaip atskiras patiekalas arba vartojamas su daržovių valgiais.

Amerikietiškas mišinys

Ryžiai

Norėdami gauti idealų ryžių mišinį, kai kurie gamintojai sumaišo iki 7 ryžių rūšių, pridėdami dar kukurūzų ir lęšių. Išeina neblogas garnyras.

Baltieji Azijos ryžiai

Tai pati populiariausia ryžių rūšis pasaulyje. Išvirę šie ryžiai būna sniego baltumo, birūs, švelnūs, nuostabaus aromato. Nuo seno vartojami Azijos virtuvėje. Puikus garnyras europietiškai virtuvei, mėsos ir žuvies patiekalams.

Aromatingi Tailando ryžiai

Šiuos ryžius dar vadina "jazminų", dėl jų puikaus gėlių aromato. Išvirę šie ryžiai yra truputį klijingi, todėl daugiau tinkami egzotiškiems ir saldiems patiekalams.

Greito paruošimo ryžiai

Išankstinio apdirbimo garais dėka šie ryžiai perpus greičiau pagaminami, todėl netgi šlifuoti jie išsaugo iki 80 % juose esančių vitaminų ir mineralų.

Siūlome išbandyti puikų receptą ir pasigaminti ryžių pudingą.

Ryžių pudingas

Ryžių pudingas

4 porcijos

Pudingui:

375 ml pieno,

6 g želatinos,

1 citrinos žievelė,

2 valg. šaukštai cukraus,

stiklinė grietinėlės,

1 maišelis vanilinio cukraus;

4 metalinės formelės pudingui.

Vaisiniam užpilui ir papuošimui:

200 gervuogių (arba kitokių uogų),

1-2 arbat. šaukšteliai medaus,

4 puselės konservuotų persikų,

mėtos šakelė.

Pagaminimo laikas: 45 min.;

Ryžių virimas: 25 min.;

Pudingo atšaldymui: 4 val.;

Kaloringumas: 350 kkal / 1 porc.

Pudingo gaminimas:

5 minutėms užmerkite želatiną nedideliame kiekyje šalto vandens. Užvirinkite pieną su citrinos žievele. Truputį pavirinus, supilti ryžius ir maišant virti 25 min. Išimkite citrinos žievelę ir suberkite į ryžius cukrų. paruoštą želatiną supilti į ryžių košę. Palikite, kad atauštų. Išplakite grietinėlę su vaniliniu cukrumi ir sumaišykite su atvėsusiais ryžiais. Formeles pudingui praskalaukite šaltu vandeniu ir sukrėskite į jas gautą masę. Sudėkite į šaldytuvą ir palikite 4 valandoms.

Ruošiame užpilą:

Gervuoges nuplaukite ir pusę uogų sutrinkite bei sumaišykite su medumi. Likusios uogos bus reikalingos papuošimui. 3 persiko puseles smulkiai supjaustykite ir taip pat sutrinkite. Likusią dalelę gražiai supjaustykite skiltelėmis.

Kai pudingas bus sustengęs, labai trumpam pastatykite indelius į verdančią garų vonelę, kad pudingas gražiai išsiimtų. Peiliu atsargiai apveskite pagal formelės kraštus ir išimkite pudingą. Pateikite pudingą užpiltą paruoštu gervuogių bei persikų užpilu bei papuoškite.

Skanaus!

.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.