aA
Britų koncernas "National Power" siūlo uždaromos Ignalinos atominės elektrinės pirmąjį bloką perdaryti į dujinę jėgainę.
Apie tai pranešė ūkio ministras Valentinas Milaknis po susitikimų Londone. Penktadienį ūkio ministras dalyvavo pasitarime Prezidentūroje, į kurį buvo pakviestas ir premjeras Andrius Kubilius.

Pastarojo atstovas spaudai Audrius Bačiulis sakė žurnalistams, kad britų kompanija siūlo "savo rizika ir už savo pinigus" perdirbti vieną IAE bloką į paprastą elektrinę, maitinamą dujomis.

Pagal šį projektą būtų perdaromas pirmasis jėgainės blokas, kurį Lietuva įsipareigojo uždaryti iki 2005-ųjų metų.

"Tai yra pirmoji rimtos firmos suformuluota idėja, kaip galima panaudoti IAE infrastruktūrą ir spręsti socialines vietos problemas", kalbėjo A. Bačiulis.

Jo teigimu, kai kurių pareigūnų siūlymai statyti naują šiuolaikinį reaktorių yra nerealūs dėl didelių įgyvendinimo kaštų, o "štai dujinė alternatyva - labai ir labai reali".

Pasak A. Bačiulio, britų iniciatyvos realizavimui būtų labai naudingas "Šiaurės dujų žiedo" projektas, numatantis Norvegijos gamtinių dujų tiekimą į Baltijos jūros regiono valstybes.

Atstovas spaudai akcentavo, kad "Šiaurės dujų žiedas" atsipirktų, jei Norvegija eksportuotų 10 milijardų kubų dujų. Lenkija ketina pirkti 5 milijardus kubus, Lietuva dabar iš Rusijos kompanijos "Gazprom" perka 2,5 milijardų kubų dujų.

"Jei IAE būtų perdaroma į dujinę jėgainę, mes taip pat 5 milijardus paimame", kalbėjo A. Bačiulis.

Lietuva savo pozicijas dėl dalyvavimo projekte "Šiaurės dujų žiedas" ketina suformuluoti iki liepos mėnesio.

Susitikime Prezidentūroje taip pat buvo aptartos koncerno "Mažeikių nafta" derybos su Rusijos kompanijomis dėl ilgalaikio naftos žaliavos tiekimo bei elektros tilto į Vakarus statyba.

Pasak A. Bačiulio, derybos su naftos bendrove "Jukos" yra "ypatingai įsibėgėjusios, per artimiausią mėnesį tikėtini labai neblogi rezultatai".

Tačiau atstovas spaudai nekonkretizavo, ar kalbama apie Vyriausybės turimų koncerno "Mažeikių nafta" akcijų pardavimą, ar apie ilgalaikio tiekimo sutartis.

Pokalbyje premjeras bei ūkio ministras informavo prezidentą Valdą Adamkų apie Lietuvos ir Lenkijos projekto dėl elektros tilto į Vakarus tiesimo perspektyvas.

A. Bačiulio teigimu, Lenkijos vyriausybė nutarė per artimiausius dvejus metus sujungti abiejų valstybių elektros tinklus, kuriais būtų eksportuojama Lietuvos elektros energija.

Apie tai ketvirtadienį Danijoje viešėjusį V. Kubilių informavo Lenkijos premjeras Jerzy Buzekas. Tos pačios dienos vakare konkrečias projekto detales Varšuvoje aptarė Lietuvos ūkio ir Lenkijos energetikos ministrai.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.