aA
Premjeras Andrius Kubilius, trečiadienį skaitęs pranešimą Vilniaus forume holokausto aukų kultūros vertybių sugrąžinimo klausimais, pareiškė, kad Lietuvoje neturi likti vietos antisemitizmui.
"Turime kartą visam laikui suprasti, jog žydų žudymas - tai ir mūsų žudymas, žydų įžeidimas - tai ir mūsų įžeidimas, žydų kultūros likvidavimas - pasikėsinimas į mūsiškę….Neturime teisės sakyti, kad žydų reikalai mūsų neliečia. Mus liečia bet kuris antisemitinis išpuolis", lietuvių literato Tomo Venclovos žodžius citavo premjeras.

Anot premjero, "Lietuvos visuomenė vis labiau įsisąmonina, kad Lietuvos žydų tragedija yra visų pirma visos Lietuvos tragedija".

"Šis supratimas, esu tuo tikras, taps modernios Lietuvos gyvenimo aksioma", sakė A. Kubilius.

Jis ragino ne tik ieškoti atsakymo, kodėl kai kurie lietuviai dalyvavo nacių inspiruotame holokauste, bet ir stengtis kompensuoti padarytą žalą žydų tautai.

Premjeras apgailestavo, kad Vilnius ir visa Lietuva ypatingi ne tik įspūdingu žydų kultūriniu palikimu, bet ir jo praradimų mastais. Lietuvoje apie 90 procentų žydų gyventojų žuvo holokausto metu, o žydų privačios, visuomeninės ar religinės vertybės per dvi pastarąsias nacių ir sovietų okupacijas buvo išgrobstytos arba sunaikintos.

Premjero teigimu, kultūrinis genocidas suniokojo žydų mokslo ir mokymosi įstaigas, leidyklas bei leidinių redakcijas, sinagogas, bibliotekas bei asmenines kolekcijas .

A. Kubiliaus nuomone, istorinis teisingumas kelia ir prarastos nuosavybės grąžinimo arba kompensavimo klausimus. Jis paminėjo, kad nuo 1992 metų Lietuvoje buvo grąžintos kelios dešimtys anksčiau žydų religinėms bendruomenėms priklausiusių pastatų įvairiose Lietuvos vietose.

Antradienį Vilniuje prasidėjusiame tarptautiniame forume aptariama per Antrąjį pasaulinį karą nacių išgrobstytų žydų vertybių sugrąžinimo problematika.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.