aA
Kubos prezidentas Fidelis Castro pavadino JAV diplomatinės misijos Havanoje vadovą Michael'ą Parmly "mažu gangsteriu", kuris sudavė smūgį režimui, sukritikavęs jį dėl žmogaus teisių nepaisymo.
Kubos prezidentas Fidelis Castro sako kalbą studentams per meno vadovų diplomų įteikimo ceremoniją Santa Klaros mieste.
Kubos prezidentas Fidelis Castro sako kalbą studentams per meno vadovų diplomų įteikimo ceremoniją Santa Klaros mieste.
© Reuters/Scanpix
JAV atstovybės Havanoje vadovas M.Parmly, kiek anksčiau šį mėnesį minint Tarptautinę žmogaus teisių dieną sukritikavo F.Castro režimą.

"Kubos režimas, kuriame viešpatauja pyktis, siautėja prieš demokratijos šalininkus nusiteikusios smurtaujančios grupuotės, yra ypač niekingas", - sakė M.Parmly ir pridūrė, jog tokie veiksmai yra labai artimi nacių veiksmams.

Jis paragino pasaulį nusigręžti nuo F.Castro "piktavalio režimo", sakydamas, jog vienas iš penkių visame pasaulyje įkalintų žurnalistų yra įkalintas Kuboje.

Ketvirtadienį kalbėdamas Nacionalinėje asamblėjoje F.Castro teigė nežinantis, kas yra blogiau - "šis mažas gangsteris", turėdamas galvoje M.Parmly, ar "buvęs gangsteris" - M.Parmly pirmtakas James'as Casonas, kurį F.Castro anksčiau pavadino "chuliganu".

F.Castro sakė iš pradžių manęs, jog M.Parmly yra "garbingas" diplomatas, tačiau jo nuomonė pasikeitė išgirdus kalbą apie žmogaus teises.

JAV ir Kuba nutraukė diplomatinius santykius 1961 metų sausį. Vėliau 16 metų Jungtinėms Valstijoms Kuboje atstovavo Šveicarijos ambasada, kurioje nuo 1977 metų dirba ir vadinamoji "JAV interesų sekcija" - grupė amerikiečių diplomatų.

Šios grupės vadovas M.Pamly apkaltino F.Castro, kad šis specialiai nesistengia kovoti su gyventojų skurdu, nes taip lengviau juos kontroliuoti. Pasak jo, du milijonai Jungtinėse Valstijose gyvenančių kubiečių yra turtingesni nei daugiau kaip 11 milijonų Kubos gyventojų kartu paėmus.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.