aA
Latvijos ministras pirmininkas Aigaras Kalvytis penktadienį paskyrė teisingumo ministrę Solvitą Abuoltinią iki gruodžio 31 dienos laikinai eiti gynybos ministro pareigas, pranešė vyriausybės sekretorius spaudai Arnas Piatkinas.
Latvija, Latvijos vėliava
Latvija, Latvijos vėliava
Po to laikinai eiti gynybos ministro pareigas gali iš atostogų sugrįžęs ekonomikos ministras Krišjanis Karinis tol, kol Seimas patvirtins naują gynybos žinybos vadovą.

Premjerui Aigarui Kalvyčiui trečiadienį viešai pranešus, jog pradėtas baudžiamasis procesas dėl Einaro Repšės sandorių, šis ketvirtadienį vakare paskelbė, kad pasitraukia iš gynybos ministro posto.

Pareiškime dėl atsistatydinimo iš gynybos ministro posto, kurį ketvirtadienio vakarą Latvijos ministrui pirmininkui Aigarui Kalvyčiui įteikė partijos "Naujasis laikas" lyderis Einaras Repšė, reiškiamas nepasitikėjimas premjeru ir jo vadovaujama Liaudies partija.

Pareiškime, kurio tekstą gavo agentūra BNS, sakoma: "Jums vadovaujant ir tiesiogiai dalyvaujant ilgą laiką vyko politinis juodinimas - politinis konkurentas buvo persekiojamas ir nepagrįstai viešai juodinamas, naudojant Jums, kaip valdžios pareigūnui, patikėtus tarnybos įgaliojimus, taip pat įtraukiant į šiuos labai abejotinus veiksmus teisėsaugos institucijas".

"Esant tokiai situacijai, nepasitikėdamas Jumis asmeniškai, aš nedelsdamas atsisakau gynybos ministro pareigų. Negalima valstybei vadovauti nesąžiningais metodais", - savo pareiškime nurodo E.Repšė.

Tuo tarpu Latvijos prezidentė Vaira Vykė-Freiberga mano, jog prokuratūra turėtų pateikti išvadą, ar teisėtas buvo viešas pranešimas, kad pradėtas baudžiamasis tyrimas dėl atsistatydinusio iš gynybos ministro pareigų Einaro Repšės sandorių, sudarytų, kai jis buvo šalies vyriausybės vadovas.

Tai prezidentė pareiškė penktadienį, kalbėdama Latvijos radijo laidoje "Susikirtimo taškas".

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.