aA
Kalėdų Senelis gyvena Islandijoje, jeigu galima remtis jo darbščiaisiais padėjėjais. Kai "Reuters" biurai visose aštuoniose valstybėse, turinčiose arktinių teritorijų, parašė Kalėdų Seneliams, pradedant Seniu Šalčiu Rusijoje ir baigiant "Julenissen" Norvegijoje, klausdami, kur jie gyvena, atsakymą atsiuntė tik vienas jų iš Reikjaviko.

Kalėdų Senelis
© Corbis/Scanpix
"Būkime geri ir vieni kitiems malonūs", - atsakė jis islandų kalba su nuoroda į tinklalapį "www.santaworld.is", kuriame teigiama, kad "nuo senų laikų Kalėdų Senelis gyvena Dimuborgire", atokiame Šiaurės Islandijos rajone.

Šis atsakymas gali pasitarnauti Islandijai kovojant dėl turistų širdžių ir pinigų su kitomis valstybėmis, tvirtinančiomis, kad būtent jų teritorijoje gyvena Kalėdų Senelis.

Sezoniniai ginčai dėl Kalėdų Senelio namų kyla kiekvienais metais, ypač Skandinavijoje, kur Suomija kasmet sulaukia apie 500 tūkst. lankytojų, atvykstančių į Laplandijos miestą Rovaniemį, esantį prie Poliarinio rato, aplankyti linksmo raudonais drabužiais apsirengusio baltabarzdžio Senelio.

Rovaniemyje gyvenantis Kalėdų Senelis tvirtina, kad "Reuters" laiškas galėjo pasimesti tarp kitų 30 tūkst. laiškų, kuriuos jis gauna kiekvieną dieną. Laiškai iš "Reuters" biurų Švedijoje, Suomijoje, Danijoje, Islandijoje, Norvegijoje, Kanadoje, Jungtinėse Valstijose ir Rusijoje, buvo išsiųsti lapkričio viduryje.

"Gyvenu Laplandijoje ir visus, kurie tuo netiki, kviečiu čia atvykti ir su manimi pasimatyti", - sakė jis angliškai su neryškiu suomių akcentu.

"Žinoma, čia yra elnių tėvynė, o visi žino, kad aš keliauju su elniais", - teigė jis telefonu.

Kiek paniuręs jis pažymėjo, kad vaikai niekada neabejoja, kad jo namai yra Laplandijoje. "Tai žiniasklaida visada iškelia šį klausimą. Nė karto nesutikau penkiamečio, kuris čia atvažiuotų ir paklaustų: "Ar gerai pataikiau?", - teigė jis.

Cinikai gali tvirtinti, kad Islandija, kurioje gyvena vos 250 tūkst. žmonių, turi daugiau galimybių atsakyti į laiškus negu kitos Arkties šalys.

"Kalėdų Senelis nebėra norvegas. Jis - suomis", - neseniai liūdną išvadą padarė nepriklausomas Norvegijos kanalas TV2. Anot jo, į Rovaniemį užsakomaisiais lėktuvų maršrutais plūstantys turistai kartais net sutrikdo skrydžius virš kaimyninės Norvegijos.

Kopenhaga, kur daug kas tiki, kad Kalėdų Senelis gyvena jai priklausančioje Grenlandijos saloje, užsitikrino papildomą argumentą, kad Senelis yra danas, kai praėjusiais metais pranešė planuojanti pareikšti teises į Šiaurės ašigalį kaip Danijos teritorijos dalį.

Daug amerikiečių tiki, kad Kalėdų Senelis gyvena ašigalyje.

Kalėdų Senelis kilo iš šv.Mikalojaus, vaikų globėjo, kuris IV amžiuje gyveno dabartinės Turkijos teritorijoje.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.