aA
Lenkijos prezidentas Aleksandras Kwasniewskis penktadienį baigė dešimt metų trukusį valdymą, galėdamas pasigirti, jog Lenkija saugiai jaučiasi Europos Sąjungoje (ES) ir NATO, tačiau tuo pat metu jam tenka prisiimti bent dalį kaltės dėl to, kad tarp jo paties politinių sąjungininkų buvusių komunistų tvyro sumaištis.
Aleksandras Kwasniewskis
Aleksandras Kwasniewskis
© Sipa Press/Scanpix
Prezidento poste jį pakeisiančio konservatoriaus Lecho Kaczynskio pergalė rinkimuose įtvirtino Lenkijos posūkį į dešinę, prie kurio nemažai prisidėjo dviprasmiški kairiųjų politikų ryšiai su verslu. Šiuo metu kairiosios jėgos yra silpniausios nei bet kada po komunistų režimo žlugimo.

Charizmatiškasis A.Kwasniewskis, kuriam kandidatuoti trečiai kadencijai draudžia įstatymai, norėtų, jog būtų prisimenamas kaip prezidentas, padėjęs įgyvendinti taikią Lenkijos transformaciją iš komunistinės praeities į rinkos ekonomiką ir demokratinę dabartį.

Jaunas komunistų nomenklatūrininkas pokomunistinėje Lenkijoje pasiskelbė esąs proeuropietiškas socialdemokratas ir 1995 metų rinkimuose nedidele persvara įveikė legendinį antikomunistinio judėjimo lyderį Lechą Walesą.

Jis pažadėjo valdyti remdamasis kompromiso paieškomis bei padaryti galą 10-ojo dešimtmečio pradžią apkartinusioms kovoms dėl valdžios. Tuo pat metu jis ėmėsi įgyvendinti savo konkurento nustatytus strateginius šalies tikslus įsijungti į NATO bei ES.

Po šių permainų A.Kwasniewskis tapo populiariausiu Lenkijos politiku. Kaip rodo šią savaitę paskelbti apklausos duomenys, juo pasitiki beveik 60 proc. lenkų.

Prieš metus jis pirmas iš ES vadovų įsikišo į politinį konfliktą Ukrainoje bei padėjo pasiekti susitarimą, kad valdžia, nepaisant suklastotų rinkimų, atitektų provakarietiškam kandidatui į prezidentus Viktorui Juščenkai. Tuo jis sukėlė didelį Rusijos, rėmusios V.Juščenkos priešininką, pasipiktinimą.

A.Kwasniewskis taip pat ėmėsi iniciatyvos atsiprašyti už Antrojo pasaulinio karo metu lenkų vykdytus žydų pogromus, taip pasipriešindamas komunistinio režimo apgaulingiems tvirtinimams, jog lenkai buvo tik karo aukos ir niekada neprisidėjo prie karo žiaurumų.

Jo diplomatiniai pasiekimai sulaukė pripažinimo tiek namie, tiek užsienyje. "Pradėjau kaip pokomunistas ... o šiandien už nuopelnus Ukrainoje ir tai, kad Lenkiją atvedžiau į Europos Sąjungą gaunu Geriausio Europos valstybininko apdovanojimą", - neseniai sakė jis.

Dėl vaidmens Ukrainos įvykiuose ir paramos JAV vadovaujamiems kariniams veiksmams Irake, kur Lenkija nusiuntė karių, A.Kwasniewskis tapo artimas Jungtinių Valstijų prezidentui George'ui W.Bushui. Šis per paskutinį abiejų lyderių susitikimą spalį padėkojo A.Kwasniewskiui už "puikų darbą".

Tačiau kaip tik jo artumas G.W.Bushui bei nesutarimai su Maskva gali užkirsti kelią įgyvendinti A.Kwasniewskio, kuriam tik 51-eri, svajonę tapti Jungtinių Tautų generaliniu sekretoriumi.

Dėl jo pastangų praėjusį dešimtmetį pertvarkyti niekinamą komunistų partiją į modernią bei įtakingą socialdemokratinę jėgą A.Kwasniewskiui prilipdė pravardę "Kairiųjų Mozė". Tačiau kritikai teigia, jog jam taip pat tenka dalis atsakomybės už dabartinę sumaištį tarp kairiųjų ir nesugebėjimo atsikratyti korupcijos šleifo.

Prieš palikdamas postą jis suteikė malonę buvusiam partijos kolegai, nuteistam už pagalbą tam, kad nusikaltėliai gautų įspėjimus apie prieš juos rengiamus policijos reidus.

Net ir paprastai draugiškas dienraštis "Gazeta Wyborcza" šią savaitę rašė: "Švelniai tariant, Kwasniewskis nepademonstravo siekio kovoti su dviprasmiškai (kairiųjų politikų) ryšiais".

Dviejų parlamentinių tyrimų metu buvo padaryta išvada, jog jis turėtų stoti prieš teismą dėl įtariamo nederamo pareigų atlikimo. Nebuvo pateikta jokių įrodymų, kurie leistų tiesiogiai jį apkaltinti, tačiau tokios grėsmės iššūkių vis dar ištroškusiam žmogui gali gerokai apsunkinti grįžimą į kasdienę politiką.

"Neįsivaizduoju savęs jokiame konkrečiame partiniame vaidmenyje, tačiau jei mano jaunesni partijos kolegos norėtų išklausyti mano patarimų ir pasinaudoti mano patirtimi, būtų puiku", - sakė jis interviu dienraščiui "Rzeczpospolita".

"Aš tikrai dalyvausiu politikoje", - patikino jis.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.