aA
Rusijos Valstybės Dūma per trečiąjį svarstymą penktadienį priėmė Nevyriausybinių organizacijų įstatymo pataisas, kuriomis remiantis bus kontroliuojamos nevyriausybinių organizacijos gaunamos iš užsienio lėšos ir jų panaudojimas.
Rusijos Valstybės Dūma
Rusijos Valstybės Dūma
© DELFI
Už tai, kad įstatymo projektas būtų priimtas, balsavo 357 deputatai, 20 - "prieš", septyni susilaikė. Iš keturių Dūmos frakcijų tik komunistai pareiškė, kad nepritaria įstatymo projektui.

Su projekto tekstu, priimtu per pirmąjį svarstymą, nesutiko Visuomenės rūmai ir užsienio nevyriausybinės organizacijos, kurios įžvelgė savo teisių suvaržymą. Per antrąjį svarstymą statymo projekto tekstas, atsižvelgiant į Rusijos prezidento kritines pastabas, buvo pakeistas.

"Komunistai prieštaravo todėl, kad...kaip dabar paaiškėjo, iki Naujųjų šuns metų šio juodo pudelio nuplauti iki baltumo nepavyko. Užuot sugriežtinus pilietinės visuomenės kontrolę biurokratijai, išėjo taip, kad sustiprina biurokratijos kontrolė pilietinei visuomenei, - sakė RFKP atstovas Olegas Smolinas.

"Mes einame į civilizacija, nugara atsigręžę į priekį. Negalima geležine ranka varu varyti į laimingą gyvenimą", - pažymėjo jis.

Atsakydamas jam ultranacionalistinės Rusijos liberalų demokratų partijos frakcijos atstovas Aleksejus Mitrofanovas pabrėžė, kad nenorėdami balsuoti už Nevyriausybinių organizacijų įstatymą "komunistai patvirtina, kad galutinai tapo provakarietiškais demokratais".

"Jūs varoti antinacionalinę politiką", - sakė A.Mitrofanovas, kreipdamasis į RFKP frakcijos narius.

Nors griežtesnės šio įstatymo vietos buvo pakoreguotos, opozicijai priklausantys deputatai nėra patenkinti esama įstatymo projekto versija, kuri sudarys sunkumų Rusijos nekomercinėms organizacijoms.

Po primojo įstatymo projekto svarstymo V.Putinas pareiškė nuomonę, kad nereikia privalomo užsienio fondų registravimo visuomeninių organizacijų leidime, ir pasiūlė įvesti informavimo tvarką. Rusijos Federacijoje veikia apie 500 tūkst. nevyriausybinių organizacijų.

Dabar užsienio fondai privalo informuoti įgaliotą instituciją, kiek pinigų gavo, kam išdalijo ir kaip jie išleisti, o šių lėšų gavėjai privalo pranešti, kaip išleido lėšas. Kontrolės formas nustatys vyriausybė.

Į įstatymo projektą įtrauktos normos, numatančios atsisakyti įregistruoti nekomercines organizacijas išplėstiniais pagrindais, ir tai "leis užtikrinti, kad būtų steigiamos organizacijos, iš tikrųjų siekiančios visuomenei naudingų tikslų ir gerovės".

Gali būti atsisakyta įtraukti užsienio nekomercinę organizaciją į registrą, jeigu jos filialo ar atstovybės steigimo tikslai prieštarauja šalies konstitucijai ir įstatymams ar kelia grėsmę suverenumui, politinei nepriklausomybei, teritorijos neliečiamumui, nacionalinei vienybei ir savitumui, kultūriniam paveldui ir nacionaliniams interesams.

Atsisakymas įtraukti į registrą žinias gali būti apskųstas aukštesnėje instancijoje arba teisme ir nėra kliūtis pakartotinai paduoti pranešimą, jeigu pašalintas pagrindas, kuriuo buvo atsisakyti įregistruoti.

Užsienio fondas turi informuoti įgaliotą instituciją apie savo egzistavimą per pusę metų nuo įstatymo įsigaliojimo, priešingu atveju jo veikla turi būti nutraukta.

Įstatymas įsigalioja praėjus trims mėnesiams nuo jo priėmimo. Specialiai į įstatymą įtrauktas straipsnis, kad nevyriausybinių organizacijų, tarp jų - nevyriausybinių susivienijimų perregistruoti negalima.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.