aA
JAV gynybos sekretorius Donaldas Rumsfeldas penktadienį pareiškė, kad Irake esančios JAV pajėgos bus sumažintos dviem brigadomis, tačiau padaugės karių, užsiimančių naujos Irako kariuomenės apmokymu. D.Rumsfeldas, kuris yra jau antras aukščiausio rango JAV pareigūnas, šią savaitę apsilankęs Irake po jame įvykusių rinkimų, sakė, kad tokį sprendimą iš esmės lėmė Irako pažanga tiek politinėje, tiek ekonominėje bei saugumo srityse.
Donald Rumsfeld
Donald Rumsfeld
© Corbis/Scanpix
"Prezidentas (George'as W.) Bushas leido JAV kovinių brigadų skaičių Irake pakoreguoti nuo 17 iki 15-kos", - sakė D.Rumsfeldas, karinėje bazėje netoli Faludžos kreipdamasis į keletą šimtų karių.

"Šiandien skelbiamas pakeitimas yra Irako žmonių pažangos prisiimant papildomą atsakomybę už savo šalį pripažinimas", - sakė jis, pridūręs, kad JAV ir Irako vyriausybės ir ateinančius mėnesius vertins padėtį dėl galimo pajėgų mažinimo.

D.Rumsfeldas nepateikė konkrečių skaičių, kiek karių paveiks šis sprendimas, tačiau paprastai brigadoje būna nuo 4 iki 5 tūkstančių karių.

Pasak gynybos sekretoriaus, pajėgos bus sumažintos iki kitų metų pavasario ir Irake dislokuotų JAV karių skaičius turėtų sumažėti iki beveik 138 tūkst. - tiek jų buvo prieš praėjusią savaitę vykusius rinkimus.

"Mes manome, jog kažkada 2006 metais, kai pradės darbą nauja Irako vyriausybė ir ji bus pasirengusi aptarti šalies ateitį, gali įvykti koalicijos lygmens diskusijos", - sakė jis. Tačiau D.Rumsfeldas įspėjo, kad Irakui gresia daugiau iššūkių, įskaitant kovą su sukilėliais.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.