aA
Popiežius Benediktas XVI ketvirtadienį per retą atvirumo valandėlę prasitarė niekada net neįsivaizdavęs, kad kada nors bus išrinktas Katalikų bažnyčios vadovu, ir paprašė tikinčiųjų savo nuoširdžiomis maldomis padėti jam atlikti šią misiją.
Popiežius Benediktas XVI
Popiežius Benediktas XVI
© AFP/Scanpix
Sveikindamas Vatikano pareigūnus artėjančių Šv.Kalėdų proga 78-erių metų popiežius prisipažino mintimis dažnai nuklystantis į balandžio 19-ąją, kai kardinolų konklava išrinko jį Jono Pauliaus II įpėdiniu.

"Toks vaidmuo visiškai nesutapo su tuo, ką aš laikiau savo pašaukimu", - sakė jis pridurdamas, kad patyrė "nedidelį šoką", kai kardinolai išrinko būtent jį.

Nuo pat tos dienos, kai buvęs kardinolas Josephas Ratzingeris tapo popiežiumi, jis beveik nekalbėjo apie savo vidinius išgyvenimus.

Nors dauguma Bažnyčios figūrų mėgo J.Ratzingerį, tačiau jo išrinkimas po gana trumpos konklavos nustebino tuos, kurie manė, kad itin konservatyvios jo pažiūros įvairiais klausimais gali išprovokuoti susiskaldymą Bažnyčioje.

Benediktas XVI taip pat prisiminė velionį Joną Paulių II, pareikšdamas, kad jo paskutiniuosius gyvenimo mėnesius galima laikyti orios kančios pavyzdžiu.

"Nė vienas popiežius nepaliko tiek raštų, nė vienas popiežius iki jo nebuvo aplankęs tiek pasaulio kraštų ir tiesiogiai kalbėjęsis su tiek žmonių visuose kontinentuose, tačiau pabaigoje jis išgyveno kančią ir tylą", - sakė Benediktas XVI.

Naujasis popiežius jau pradėjo Jono Pauliaus II paskelbimo šventuoju procesą.

Savo kreipimąsi į Vatikano pareigūnus baltais ir raudonais bažnytiniais rūbais apsivilkęs Benediktas XVI perskaitė toje pačioje Vatikano salėje, kurioje buvo pašarvotas Jono Pauliaus II kūnas, prieš pernešant jį į Šv. Petro baziliką.

Skaitydamas devynių puslapių kreipimąsi popiežius užsiminė apie būtinybę ginti religinę laisvę pasaulyje ir Bažnyčios teisę "nelikti neutralia", o daryti įtaką priimant politinius sprendimus, kurie gali turėti įtakos moralei.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.