aA
Kalbėjimas apie ketinimus Lietuvoje uždrausti homoseksualias santuokas yra "laužimasis pro atvirus vartus", nes tokios santuokos Lietuvoje ir šiuo metu yra neįteisintos. Taip mano Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas socialdemokratas Julius Sabatauskas.
Julius Sabatauskas
Julius Sabatauskas
© DELFI
Parlamentaras sakė esąs gerokai nustebintas parlamentarės konservatorės Irenos Degutienės ketinimų po Naujųjų metų bandyti rinkti parašus dėl Konstitucijos 38 straipsnio papildymo uždraudžiant homoseksualų santuokas Lietuvoje.

Konstitucijos 38 straipsnis apibrėžia šeimos ir santuokos statusą.

Pasak J.Sabatausko, minėtame Konstitucijos straipsnyje yra aiškiai pasakyta, kad "santuoka yra sudaroma laisvu vyro ir moters sutarimu".

"Iš to yra visiškai aišku, kad santuokos tarp dviejų tos pačios lyties asmenų - neįteisintos. Civiliniame kodekse taip pat yra aiškiai pasakyta, kad santuoka leidžiama sudaryti tik su skirtingos lyties asmeniu. Civiliniame kodekse yra apibrėžta, kad santuoka - įstatymų nustatyta tvarka įformintas savanoriškas vyro ir moters susitarimas sukurti vyro ir moters šeimos teisinius santykius", - BNS ketvirtadienį aiškino J.Sabatauskas.

Parlamentaro teigimu, civiliniame kodekse, be kita ko, aiškiai apibrėžta ir partnerystės sąvoka ir šiuo atveju taip pat įteisinta tik vyro ir moters partnerystė.

"Taigi kalbėjimas apie tai, kad reikia uždrausti vienos lyties asmenų santuokas - visuomenę klaidinantis ir bereikalingas, nes tokios santuokos ir dabar nėra leistinos", - sakė J.Sabatauskas.

Seimo Tėisės ir teisėtvarkos komiteto vadovas pripažino, jog "šeimos sąvoka vienu sakiniu niekur nėra apibrėžta". Ši sąvoka, anot J.Sabatausko, yra "ne teisinė, o socialinė".

"Šeimos sąvoką labai sunku būtų apibrėžti vienu sakiniu. Šeimos santykiams apibrėžti Civiliniame kodekse yra skirta atskira šeimos teisės dalis", - teigė J.Sabatauskas.

Apie ketinimus įstatymais užkirsti kelią homoseksualų santuokų įteisinimui prakalbusi konservatorė I. Degutienė, BNS trečiadienį teigė, jog šiuo metu "jokiame dokumente nėra įtvirtinta šeimos sąvokos, kaip tokios".

Pasak I. Degutienės, vienas pirmųjų žingsnių siekiant įstatymuose įtvirtinti krikščioniškas vertybes ir krikščionišką šeimos sampratą buvo žengtas antradienį, kuomet Seimas po svarstymo pritarė Socialinių paslaugų įstatymo pataisai, kurioje šeima įvardijama kaip "vyras ir moteris, kuriuos sieja santuoka".

Minėtą pataisą inicijavo Seimo narės I.Degutienė ir valstiečių liaudininkų frakcijos narė Rima Baškienė.

I.Degutienė pripažino, jog pasiūlyta įstatymo pataisa bandyta "vienu šūviu nušauti du zuikius", be kita ko, paruošiant pagrindą ir homoseksualų santuokų uždraudimui.

"Ir mūsų valstybėje prasideda diskusijos apie tai, ar kartu gyvenantys vyras su vyru, moteris su moterimi jau yra šeima. Aš esu kategoriškai prieš homoseksualų santuokas ir mūsų siūlytoje įstatymo pataisoje numatyta, kad šeima yra vyro ir moters santuoka", - trečiadienį kalbėjo I.Degutienė.

Valstiečių liaudininkų frakcijos narė BNS trečiadienį teigė, jog siūloma priimti pataisa "yra bandymas dar kartą įrodyti, kad šeima yra vertybė, kad šeima nėra bet kas".

Pasak R.Baškienės, "partnerystė gali būti visokia, o šeima yra visai kas kita".

Latvijos Seimas praėjusį ketvirtadienį per paskutinį svarstymą ženklia balsų persvara priėmė šios šalies konstitucijos pataisas, draudžiančias vienos lyties asmenų santuokas.

Drauge su krikščioniškos Pirmosios partijos pasiūlytomis pataisomis Latvijos 110-asis konstitucijos straipsnis nuo šiol bus toks: "Valstybė saugo ir remia santuoką - vyro ir moters sąjungą, šeimą, tėvų ir vaikų teises".

Latvijos gėjai ir lesbietės užprotestavo teisme Latvijos Konstitucijos pataisas, draudžiančias vienos lyties asmenų santuokas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.