aA
Uzbekistane dar 41 žmogus už dalyvavimą rengiant teroro aktus Andižane nuteistas ilgą laiką kalėti. "Taškento srities ir miesto teismai, gruodžio 21 dieną paskelbę nuosprendžius, baigė nagrinėti 15, 14 ir 12 teisiamųjų, dalyvavusių šių metų 12-13 dienomis Andižano mieste surengtuose teroro aktuose ir kituose itin sunkiuose nusikaltimuose, baudžiamąsias bylas", - sakoma trečiadienį respublikos Aukščiausiojo Teismo pranešime spaudai.
teismas, teisingumas
© Corbis
Taškento srities teismo nuosprendžiu 15 kaltinamųjų nuteisti kalėti nuo 15,5 iki 20 metų. Taškento miesto teismas dar 14 teisiamųjų nuteisė kalėti nuo 12- iki 17 metų. Trečioji, 12-os žmonių, grupė laisvės atėmimo įstaigose praleis nuo 15,5 iki 17 metų.

Anksčiau Generalinė prokuratūra pranešė, kad iš viso Andižano byloje kaltinimai pateikti 121 žmogui.

Pagal oficialią versiją, Andižane tarptautinių ekstremistų centrų remiami "teroristai", užgrobdami vyriausybinius objektus, nužudė 187 žmones.

Tačiau mačiusieji teigia, kad kareiviai, išstumdami kovotojus iš jų užimtų srities administracijos pastatų, ėmė padrikai šaudyti į minią demonstrantų ir praeivių, ir tada žuvo šimtai civilių.

Pirmųjų 15 kaltinamųjų teismas buvo atviras, teisių gynėjai pavadino jį parodomuoju procesu, kurio tikslas buvo sumažinti valdžios atsakomybę už kruvinus įvykius.

Po to teismai buvo jau uždari. Aukščiausiasis Teismas tai aiškina jų dalyvių saugumo sumetimais, taip pat tuo, kad bylose yra valstybės paslapčių.

Tarptautinė teisių gynimo organizacija "Human Rights Watch" uždarus teismo procesus pavadino valdžios mėginimu atriboti Uzbekistano teisingumą nuo nepriklausomo stebėjimo. Atsakydamas į tai, Uzbekistano Aukščiausiasis Teismas pareiškė, kad teismo posėdžiai yra uždari saugumo sumetimais, ir tai neturės jokios įtakos nuosprendžių teisingumui.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.