aA
Lietuva kitais metais atidarys savo ambasadas Rumunijoje ir Moldovoje. Kaip pranešė Vyriausybės spaudos tarnyba, ministrų kabinetas posėdyje trečiadienį nutarė nuo 2006 metų sausio 1 dienos įsteigti diplomatinę atstovybę Rumunijoje, Bukarešte.
Ofisas, kėdė, verslas
Ofisas, kėdė, verslas
© DELFI
Diplomatiniai santykiai su šia šalimi atkurti 1991 metais.

Anot Užsienio reikalų ministerijos, Rumunijos ir Lietuvos santykiai pastaraisiais metais vis aktyvėja dvišalio, regioninio ir daugiašalio bendradarbiavimo klausimais. Ryšiai itin plečiasi abiem šalims praėjusiais metais įstojus į NATO. Konstatuojama, kad Rumunija imasi aktyvaus vaidmens saugumo zonai Juodosios jūros regione plėsti ir stabilumui užtikrinti. Šalis yra strategiškai svarbi kovoje su terorizmu.

Pranešime spaudai taip pat pažymima, kad 22,4 mln. gyventojų turinti Rumunija patraukli Lietuvai savo didele rinka. 2001-2004 metais Lietuvos eksporto į Rumuniją apimtys augo apie 5,6 proc. Taip pat vis dažniau būtina konsulinė pagalba į Rumuniją keliaujantiems Lietuvos piliečiams.

Iki šiol Lietuvai Rumunijoje atstovavo ambasada Graikijoje.

Vyriausybė taip pat nutarė nuo kitų metų įsteigti ambasadą Moldovoje, Kišiniove.

Anot pranešimo, plečiasi dvišalis politinis bendradarbiavimas, Lietuva perduoda Moldovai integracijos į ES metu sukauptą patirtį, konsultuoja dėl įvairių vykdomų reformų, aktyviai bendradarbiaujama su nevyriausybinėmis organizacijomis.

Ambasados įsteigimas padės plėtoti dvišalius ekonominius santykius. Lietuvai gali atsirasti naujos galimybės realizuoti produkciją, investuoti, vystyti prekybinius ryšius.

Iki šiol už santykius su Moldova atsakinga Lietuvos ambasada Ukrainoje, kurios skyrius šiais metais buvo atidarytas Kišiniove.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.