aA
Opoziciniai konservatoriai ir valdantieji "valstiečiai" susiginčijo, kurie yra teisėti praėjusio amžiaus pradžioje susikūrusios Valstiečių liaudininkų partijos tradicijų tęsėjai.
klausimas, abejonė, sprendimas
© Corbis
Gruodžio pradžioje Valstiečių ir Naujosios demokratijos partijų sąjunga (VNDPS) paskelbė keičianti savo pavadinimą į Lietuvos valstiečių liaudininkų sąjungą.

VNDPS, susikūrusi 2001 metų gruodį, susijungus dviem partijoms - Kazimiros Prunskienės vadovaujamai Naujosios demokratijos ir Ramūno Karbauskio - Valstiečių, pavadinimą pakeitė argumentuodama, jog partijos ištakos sietinos su Didžiajame Vilniaus Seime įkurta Valstiečių sąjunga, vėliau pervadinta Valstiečių partija.

Tuo tarpu Tėvynės sąjunga tikina, jog 1905 metais įkurtos Valstiečių sąjungos tradicijų tęsėjai yra ne dabartiniai "valstiečiai", o konservatoriai.

Seimo TD frakcijos narys Saulius Pečeliūnas antradienį kreipėsi į Teisingumo ministeriją, ragindamas VNDPS neperregistruoti į "valstiečius liaudininkus".

"Partijos pavadinimo perregistravimas - Teisingumo ministerijos prerogatyva. Tikiuosi, kad ji (...) neprisidės prie visuomenės apgaudinėjimo bei nesuteiks istorijos klastotei juridinio pamato", - rašoma S.Pečeliūno rašte teisingumo ministrui Gintautui Bužinskui.

Konservatoriaus įsitikinimu, "VNDPS suvažiavimas, nepelnytai savindamasis istoriją, nusprendė pakeisti partijos pavadinimą ir prisiimti visą Valstiečių liaudininkų istoriją, pasiskelbdami jos tęsėjais".

VNDPS papiktino konservatorių pozicija, esą "valstiečiai" neturi teisės savintis "valstiečių liaudininkų" vardo.

"Konservatoriai, kurie nuolat akcentuoja istorinių tradicijų puoselėjimo svarbą, staiga pradėjo priekaištauti dėl to, kad mes siekiame prie tų tradicijų sugrįžti ir jas tęsti", - "valstiečių" frakcijos išplatintame pranešime cituojama jų seniūnė Aldona Staponkienė.

Opozicinių konservatorių frakcija Seime šiuo metu turi 26, "valstiečiai" - 11 vietų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.