aA
Lietuvoje kitų metų gegužę bus surengta jubiliejinė Europos politinių konsultantų asociacijos (European Association of Political Consultants - EAPC) dešimtoji konferencija. Konferencijoje, kurioje planuoja dalyvauti per šimtą skirtingų šalių politinių konsultantų, bus diskutuojama apie skirtingas rinkiminių technologijų mokyklas.
Šios konferencijos globėjas, Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas sako tikįs, jog Vilniuje vyksianti rinkimų specialistų diskusija "taps svarbiu žingsniu Lietuvos rinkimų organizavimo bei politinių kampanijų reglamentavimo tobulinimo kryptimi".

Seimo pirmininkas pripažino, jog šiuo metu Lietuvos rinkimų sistema, politinių kampanijų pobūdis, partijų finansavimo modelis - anaiptol ne be priekaištų.

"Problema mūsų rinkimų kampanijose yra nemažai - dominuoja technologiniai dalykai, o ne pačios idėjos, jau nekalbu apie tokius primityvius, bet paveikius būdus, kaip vaišės, papirkimai, kurie rinkimų metu uždrausti, bet gali būti vykdomi prieš rinkimus", - pirmadienį Seime surengtame brifinge, kuriame buvo pristatoma EAPC konferencija, sakė Seimo pirmininkas.

A.Paulauskas pažymėjo, jog Seime dirba grupė, turinti parengti rinkimų organizavimą bei politinių kampanijų finansavimą reglamentuojančių įstatymų pataisas, kuriomis minėti trūkumai būtų pašalinti.

"Yra sudaryta darbo grupė, kuri visas spragas bandys pašalinti, manau, šalia to spręs ir tokius perspektyvinius klausimus, kaip balsavimas elektroniniu būdu, rinkėjų sąrašų tikslinimas, tiesioginiai merų rinkimai", - brifinge sakė A.Paulauskas.

Seimo pirmininkas pabrėžė, jog gegužę rengiama EAPC konferencija galėtų padėti atsakyti į klausimą, kaip reabilituoti politiką visuomenės akyse.

"Tokių konferencijų metu bandysime atsakyti į klausimą, kaip reikia elgtis, vykdyti politines kampanijas, kad aktyvumas ne nyktų, o būtų vis didesnis, kad rinkimams būtų skiriamas finansavimas, kuris užtikrintų finansavimo skaidrumą ir politikų garbingą konkurencinę kovą", -sakė A.Paulauskas.

Seimo pirmininkas pastebėjo, jog politikai pastaruoju metu linksta link tokio politinių kampanijų finansavimo modelio, kuris maksimaliai užtikrintų skaidrumą - šiuo atveju kiekviena politinė partija turėtų apsiriboti iš valstybės gaunamomis lėšomis.

"Vis daugiau politikų linksta, kad būtų atsisakyta finansavimo ir juridinių, ir privačių asmenų, o išimtinai palikti finansavimą tik iš valstybės, nes Lietuva yra nedidelė šalis ir bet kokia injekcija iš šalies gali iš esmės pakeisti rezultatus, todėl labai svarbu, kad tiek politinės veiklos, tiek politinių kampanijų finansavimas būtų aiškiai reglamentuotas, skaidrus", - kalbėjo A.Paulauskas.

EAPC konferencija, kurią pirmadienį pristatė Seimo pirmininkas, vyks Vilniuje kitų metų gegužės 4-6 dienomis.

Kasmetinės Europos politinių konsultantų konferencijos kaskart organizuojamos vis kitoje Europos šalyje.

EAPC konferencijos paprastai vyksta už uždarų durų, tačiau Lietuvoje organizuojamoje jubiliejinėje konferencijoje galės dalyvauti visi užsiregistravusieji, pranešė EAPC atstovai.

EAPC - Europos politinius konsultantus vienijanti asociacija, pagrindiniu savo tikslu deklaruojanti demokratijos vertybių skleidimą pasaulyje.

Prieš kelerius metus asociacija pradėjo leisti kasmetinį specialų leidinį "Election Time" ("Rinkimų metas"), kuriame aprašomi įvairiuose pasaulio regionuose vykę rinkimai, jų eiga, rinkiminės kampanijos ypatumai. Į 2005-ųjų metų leidinį buvo įtraukti ir Lietuvoje vykę rinkimai.

Europos politikos konsultantų asociacija įkurta 1996 metais Vienoje. Asociacija šiandien vienija 68 narius Angoloje, Argentinoje, Austrijoje, Danijoje, Suomijoje, Prancūzijoje, Gruzijoje, Vokietijoje, Italijoje, Lietuvoje, Olandijoje, Portugalijoje, Rumunijoje, Rusijoje, Slovėnijoje, Ispanijoje, Švedijoje, Šveicarijoje, Turkijoje, Didžiojoje Britanijoje ir JAV.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.