aA
Seimas neskuba pagal Darbo partijos (DP) lyderio Viktoro Uspaskicho užsakymą iš posto versti parlamentinės Antikorupcijos komisijos pirmininko Petro Baguškos. Penktadienį iki vidurnakčio Dubingiuose posėdžiavusi DP taryba priėmė sprendimą pašalinti partijos "opozicijos" flangui atstovaujantį P.Bagušką.
Petras Baguška
Petras Baguška
© "Ekstra"
Iš partijos pašalintas parlamentaras P.Baguška įtaria, jog partijos vadovo nemalonę užsitraukė tiek dėl jo atžvilgiu išsakytos kritikos, tiek dėl savo veiklos Seimo Antikorupcijos komisijoje.

DP tarybai nusprendus atsikratyti lyderiui neparankiu parlamentaru, V.Uspaskichas prakalbo ir apie galimas kandidatūras į P.Baguškos vadovaujamos Antikorupcijos komisijos pirmininko postą.

Siekdamas iš šio posto pašalinti P.Bagušką, DP lyderis netgi yra pasirengęs atsisakyti partijai priklausančios komisijos vadovo posto kvotos.

V.Uspaskichas žiniasklaidai yra pareiškęs, jog P.Bagušką komisijos pirmininko poste galėtų pakeisti praėjusią Seimo kadenciją jai vadovavusi socialliberalė Nijolė Steiblienė.

Tačiau DP iniciatyvas keisti Antikorupcijos komisijos vadovą skeptiškai vertina tiek opozicija, tiek valdantieji.

"Manau, kad abudu kolegos galėtų gerai dirbi, ir N.Steiblienė, ir P.Baguška, bet kolegos iš socialliberalų visas kvotas išnaudoję su kaupu, kol kas socialliberalai į naują kvotą negalėtų pretenduoti ko nors neatsisakydami", - spaudos konferencijoje sakė Socialdemokratų frakcijos seniūnas Juozas Olekas.

Socialliberalai, būdami mažiausia valdančiųjų frakcija Seime, turi nemažai įtakingų postų - jų lyderis Artūras Paulauskas vadovauja parlamentui, partijai priklauso Audito bei Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetų, NATO reikalų komisijos vadovų postai. Seimo socialliberalų frakcijoje šiuo metu yra 10 narių.

Pabrėžęs, jog nemato priežasčių P.Baguškai trauktis iš Antikorupcijos komisijos vadovo pareigų, J.Olekas leido suprasti, jog iš "darbiečių" pašalintas parlamentaras su džiaugsmu būtų priimtas į socialdemokratų frakciją.

"Kaip minėjau, P.Baguška yra produktyviai ir sąžiningai dirbantis Seimo narys, kol kas nesitariau su frakcija, bet manau, kad didžioji dalis frakcijos narių pritartų tokiam apsisprendimui (priimti P.Bagušką į frakcija - NS), bet kol kas jis dar yra kitos frakcijos narys", - spaudos konferencijoje sakė J.Olekas.

Jei P.Baguška nuspręstų jungtis prie socialdemokratų, jų parlamentinė frakcija padidėtų iki 23 narių.

P.Bagušką iš partijos nusprendusi šalinti DP taryba tą padaryti rekomendavo ir parlamentinei frakcijai.

P.Baguška kol kas neatskleidžia, kokią frakciją rinksis, jei bus Seimo "darbiečiai" jo narystės frakcijoje klausimą išspręs pagal tarybos rekomendacijas.

P.Baguškai palikus "darbiečius", jų frakcija Seime sumažėtų iki 40 narių.

Pasigirdus kalboms apie kandidatus į Antikorupcijos komisijos vadovus, paramą dabartiniam pirmininkui deklaravo ir opoziciniai konservatoriai.

"Nesiimu jo ginti nuo partijos vadovo, bet natūralu, kad ne vienam kyla klausimas, kodėl P.Baguška yra taip sistemingai puolamas Darbo partijos. Matau vienintelę priežastį, apie kurią viešai per daug nėra kalbama - tai akivaizdus noras susidoroti su pakankamai savarankišku antikorupcinės komisijos pirmininku", - spaudos konferencijoje sakė A.Kubilius.

Seimo opozicijos lyderio įsitikinimu, DP iš savo gretų pašalinus P.Bagušką, jis dar labiau atitiks Antikorupcijos komisijos vadovui keliamus kriterijus.

Pasak A.Kubiliaus, ir anksčiau principingai komisijai vadovavęs P.Baguška, nepriklausydamas jokiai partijai, galės maksimaliai objektyviai vadovauti galimos korupcijos atvejus tiriančios komisijos darbui.

P.Baguška yra pripažinęs, jog DP lyderis iš jo reikalavo ataskaitos už Seimo Antikorupcijos komisijos darbą.

P.Baguška BNS teigė, kad V.Uspaskichas dar prieš metus buvo nurodęs, kad visi Seimo Antikorupcijos komisijos sprendimai būtų derinami su juo.

"Buvo tokia kalba dar prieš mane skiriant Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininku. Bet aš nė vieno sprendimo nederinau", - sakė P.Baguška.

Iš partijos gretų pašalinto parlamentaro manymu, lemtingais jam tapo Seimo Antikorupcijos komisijos sprendimai dėl Gariūnų turgavietės.

Antikorupcijos komisija praėjusią savaitę nusprendė siūlyti Seimui prašyti Konstitucinio Teismo išaiškinimo, ar Vyriausybė neviršijo savo įgaliojimų pripažindama Gariūnų turgavietę valstybinės svarbos objektu.

Taip pat bus kreipiamasi į Generalinę prokuratūrą ir Specialiųjų tyrimų tarnybą (STT) su prašymu ištirti, kaip laikini statiniai Gariūnų turgavietėje tapo stacionariais ir buvo įteisinti - įregistruoti Registrų centre.

Vyriausybė šių metų liepą pripažino Gariūnų turgavietę valstybinės svarbos projektu ir ne konkurso tvarka 99 metams išnuomojo 38 hektaro turgavietės teritoriją, kurio vertė - per 100 mln. litų, trims bendrovėms "Posūkis", "Jurgena" ir "Geruda", per Seimo rinkimus dosniai parėmusioms Darbo partiją ir Socialdemokratų partiją.

STT raginama aiškintis, už ką "Posūkis", "Jurgena" ir "Geruda" parėmė "darbiečius" ir socialdemokratus.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.