aA
Trys Sigito Gaidjurgio grupuotės nariai Vilniaus apygardos teisme atsiprašė savo aukų artimųjų. S.Gaidjurgio parankiniai Benas Juodris, Renatas Šadeikis ir Artūras Damkus tai padarė pirmadienį teismo posėdyje, tardami paskutinįjį žodį.
Teismas, teisingumas, svarstyklės, nuosprendis
© Corbis/Scanpix
Tačiau šių žodžių daugumos aukų artimieji neišgirdo - daugelį nukentėjusiųjų atvykti į procesą trukdo ilga kelionė iš pajūrio ir kitų Lietuvos vietovių į Vilniuje vykstančius teismo posėdžius. Beveik prieš dešimtį metų vyrus, tėvus ir sūnus praradę žmonės dabar telaukia teismo nuosprendžio.

Dėl žmogžudysčių ir kitų nusikaltimų savo kaltę pripažįstančius bei su teisėsaugos pareigūnai bendradarbiaujančius prokurorai prašo nuteisti kalėti: B.Juodrį - 5 metams, R.Šadeikį - 7 metams, A.Damkų - 10 metų. Tai palyginti švelnios bausmės, palyginti su tomis, kurias prokurorai prašo skirti neatgailaujantiems, daugybės žmogžudysčių kaltininkais laikomiems gaujos lyderiams.

S.Gaidjurgio gaujai priklausę vyrai teigė, kad tuo metu jie neturėjo kito pasirinkimo, kaip tik paklusti lyderio įsakymams. Dabar jie yra pasiruošę atsakyti už savo įvykdytus nusikaltimus ir atlikti laisvės atėmimo bausmę.

Visi šie kaltinamieji pripažįsta savo kaltę dėl inkriminuojamų nusikaltimų.

Tuo tarpu Panevėžio "tulpinių" nusikalstamos gaujos narys Virginijus Baltušis, kuris kartu teisiamas ir su S.Gaidjurgio gauja, paskutiniame žodyje neatgailavo - ėmęs kalbėti apie neva pažeistą jo nekaltumo prezumpciją, "tulpinis" susinervino, pradėjo salėje klykti, rėkti.

Iš teismo salės jį išnešė 8 vidaus tarnybos pulko pareigūnai, kurie ir pristato kaltinamuosius į teismo posėdžius. B.Baltušį tokie isterijos priepuoliai teisme ištinka ne pirmą kartą.

Kitą savaitę paskutinysis žodis bus suteiktas kaltinamiesiems S.Gaidjurgiui ir M.Marijošiui.

Jiems ir V.Baltušiui prokurorai prašo teismo skirti įkalinimą iki gyvos galvos.

Kaltintojai prašo pripažinti S.Gaidjurgį kartu su savo grupuotės nariais įvykdžius 16 tyčinių nužudymų, sunaikinus vieno nužudytojo automobilį ir drabužius, prisidėjus prie gyvenamųjų namų, Kauno ir Šiaulių policijos pastatų, parduotuvės Kaune, laivo "Meridianas" Klaipėdoje sprogdinimų. Iš 37 S.Gaidjurgiui inkriminuojamų nusikaltimų 29 yra labai sunkūs.

1997 metų balandžio 3 dieną sprogimas nugriaudėjo prie Šiaulių policijos komisariato, o tų pačių metų liepos 26 dieną nuo sprogimo bangos nukentėjo Vidaus reikalų ministerijos poilsio namai "Pušynas" Palangoje.

Manoma, kad grupuotė sprogdinimais siekė pakenkti tuometiniams aukštiems teisėsaugos pareigūnams. Buvo tikimasi, kad jie neteks postų, nes nepavyks išaiškinti sprogdinimų.

M.Marijošius įtariamas dalyvavęs šiame nusikalstamame susivienijame, įvykdęs 5 tyčinius nužudymus bei dalyvavęs automobilių aikštelių bei laivo "Meridianas" sprogdinimuose.

Penkių žmonių nužudymuose dalyvavęs Panevėžio nusikalstamos gaujos "tulpiniai" narys V.Baltušis, prokurorų manymu, taip pat nusipelnė įkalinimo iki gyvos galvos.

Jeigu ir Vilniaus apygardos teismas šioje byloje jam skirs prokurorų siūlomą bausmę, ji bus iš esmės simbolinė - V.Baltušis su savo bendrais jau yra įkalintas iki gyvos galvos už kitas žmogžudystes.

Praėjusio amžiaus paskutiniame dešimtmetyje S.Gaidjurgio suburta gauja buvo ginkluota šaunamaisiais ginklais, sprogmenimis. S.Gaidjurgis ypatingą dėmesį skyrė konspiracjai - iš savo bendrų reikalavo, kad jie keistų rūbus ir išvaizdą, pavyzdžiui - augintų ūsus, taip pat buvo naudojamasi suklastotais asmens dokumentais.

Bylos duomenimis, kai kuriuose nusikaltimuose dalyvavo ir Panevėžio "tulpinių" gaujos nariai - V.Baltušis ir Saulius Janonis. V.Baltušis buvo teisiamas kartu su klaipėdiečiais. S.Janonis yra nužudytas.

Grupuotės viduje tvyrojo baimės atmosfera - S.Gaidjurgis siekė, kad kiekvienas jo įsakymas būtų besąlygiškai vykdomas. Vienas gaujos narių netgi nepalaikė jokių ryšių su artimaisiais, draugais, baimindamasis, kad nebūtų išžudyta jo šeima ir draugai, jei taptų neparankiu S.Gaidjurgiui.

Manoma, kad S.Gaidjurgis įsakydavo žudyti savo gaujos smogikus, bijodamas išdavystės ar manydamas, kad jie gali kėsintis į jo gyvybę. Kai kurios aukos buvo žiauriai kankinamos įkaitintais žarstekliais, smaugiamos virvėmis.

Gaujos nariai pareigūnams yra pasakoję, kad lyderis didžiavosi nužudytų žmonių skaičiumi, nepasitikėjo niekuo - praėjus kuriam laikui nuo žmogžudystės įvykdymo ir aukos kūno užkasimo, S.Gaidjurgis pats atkasdavo palaidojimo vietą ir auką perlaidodavo kitur.

Žmogžudystės buvo įvykdytos įvairiose Lietuvos vietose - Klaipėdoje, Palangoje, Šiauliuose, Trakų rajone ir kitur. Aukomis tapo ne tik Lietuvos gyventojai, bet ir užsienio piliečiai.

2002 metų rugsėjį S.Gaidjurgis buvo sulaikytas su savo asmens sargybiniu - R.Šadeikiu ir gaujos nariu A.Damkumi.

Praėjus 7 dienoms po sulaikymo, R.Šadeikis pradėjo duoti parodymus pareigūnams, vėliau prabilo ir kiti gaujos nariai. Apie kai kuriuos nusikaltimus, nužudytųjų kūnų palaidojimo vietą pareigūnams buvo papasakojęs Panevėžio "tulpinių" gaujos narys V.Baltušis.

Ši baudžiamoji byla yra viena iš sudėtingiausių bylų, kada nors nagrinėtų bylų Lietuvos teismuose.

46 metų S.Gaidjurgis anksčiau buvo teistas keturis kartus.

Nuo 1993 iki 1999 metų jis sugebėjo būti "nematomas" - nebuvo sulaikytas nei prevencinio sulaikymo tvarka, nei procesine, o operatyvinės tarnybos neturėjo kitos jo fotonuotraukos nei 1993 metais pateiktos su prašymu išduoti pasą. Manoma, kad jis sugebėjo manipuliuoti pareigūnais ir žiniasklaida.

S.Gaidjurgis buvo sulaikytas 1999-ųjų vasario viduryje, kai kratos metu Palangos restorane "Simris" pas jį buvo rastas peilis. Pats S.Gaidjurgis visą laiką tvirtino, kad šį peilį jam "pakišo" pareigūnai.

1999 metų gegužės 21 dieną Palangos miesto apylinkės teismas už neteisėtą šaltojo ginklo laikymą jį nuteisė trims mėnesiams nelaisvės.

Tada teismas pripažino neteisėtai įsigijus šaltąjį ginklą, bet paleido vyriškį laisvėn teismo salėje, nes tiek laiko jis jau buvo praleidęs areštinėje iki teismo.

Šią S.Gaidjurgio gaujos bylą Vilniaus apygardos teismas pradėjo nagrinėti 2004 metų rugpjūtį ir su pertraukomis nagrinėjo iki dabar.

Kai visi kaltinamieji pasakys paskutinįjį žodį, teisėjai rašys nuosprendį.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.