aA
Vienas iš keturių musulmonų kovotojų, liepos mėnesį pabėgusių iš pagrindinės amerikiečių bazės Afganistane, pirmadienį internete paskelbtame vaizdo įraše netiesiogiai grasina Jungtinėms Valstijoms.
"Amerika bus pažeminta", - lapkričio pradžioje per musulmonų šventę Id al Fitrą kreipdamasis į grupę kovotojų, žadėjo Mohammadas Hassanas iš Libijos, dar žinomas kaip šeichas Abu Yahia al-Lybi.

Tarp keturių pabėgusių arabų, kuriuos JAV armija apibūdino kaip "pavojingus priešo kovotojus", dar buvo Abdullah Hashimi iš Sirijos, Mehmoodas Ahmedas Mohammedas iš Kuveito ir Mehmoodas Alfathani iš Saudo Arabijos.

Bagramo bazėje šiuo metu yra apie 500 kalinių, tarp jų nežinomas skaičius kovotojų. Daugelis jų čia laikomi nuo tada, kai 2001 metų pabaigoje JAV vadovaujamos pajėgos įsiveržė į Afganistaną nuversti Talibano režimo.

Buvusią Sovietų armijos oro bazę saugo šimtai karių, be to, ji yra apsupta aukštų mūrinių sienų bei spygliuotos vielos tvorų ir apšviesta prožektoriais. Bazėje yra dveji pagrindiniai vartai. Vienus iš jų saugo Afganistano kariai, o kitus - JAV pajėgos.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.