aA
Jurijus Borisovas ir Rolandas Paksas
Jurijus Borisovas ir Rolandas Paksas
© "Ekstra"
Tokį teismo sprendimą Vidaus reikalų ministerijai pavaldus departamentas gali skųsti per septynias dienas aukštesnės instancijos teismui.

Migracijos departamento vadovybė neskuba apsispręsti, kaip reaguos į Vilniaus apygardos administracinio teismo sprendimą.

"Pagal įstatymus yra dvi galimybės - teikti aukštesniajam teismui skundą, arba sutikti su teismo įpareigojimu (išduoti Rusijos piliečiui J.Borisovui leidimą nuolat gyventi Lietuvoje - BNS)", sakė departamento direktoriaus pavaduotojas Janas Vidickas.

Jis taip pat teigė, kad Migracijos departamentas sprendimą priims neskubėdamas, per 7 dienas.

"Gali būti, kad sprendimas bus tik po Kalėdų. Mes nepuolam karšta galva į šaltą vandenį", - sakė J.Vidickas.

Tuo tarpu Valstybės saugumo departamento atstovas spaudai Vytautas Makauskas BNS išsakė vadovybės nuomonę, kad Migracijos departamentas teismo sprendimą turėtų skųsti ir neišduoti J.Borisovui leidimo pasilikti Lietuvoje.

Kompanijai „Avia Baltika“ vadovaujantis verslininkas J.Borisovas buvo stambiausias nušalintojo prezidento Rolando Pakso finansinis rėmėjas. Jis politiko rinkiminei kampanijai paaukojo 1,2 mln. litų.

Tapęs prezidentu, R.Paksas J.Borisovui išimties tvarka 2003 metų balandį suteikė Lietuvos pilietybę. Tokį prezidento žingsnį vėliau Konstitucinis teismas įvertino, kaip atsilyginimą už suteiktą paramą.

Vilniaus 1-asis apylinkės teismas 2004 metų lapkritį J.Borisovą pripažino kaltu ir skyrė 10 tūkst. litų baudą dėl grasinimų tuometiniam prezidentui R.Paksui. Tokį pirmos instancijos teismo sprendimą Vilniaus apygardos teismas buvo panaikinęs, tačiau neseniai Aukščiausiasis teismas paliko jį paliko galioti. J.Borisovo advokatas Adomas Liutvinskas teigė, kad nuosprendį, kuriuo jo ginamasis buvo pripažintas kaltu, skųs Europos žmogaus teisių teismui.

Laukdamas Aukščiausiojo Teismo sprendimo, J.Borisovo išsiuntimo iš Lietuvos bylos Vilniaus apygardos administracinis teismas nenagrinėjo.

Kaip DELFI pirmadienį sakė A.Liutvinskas, Vilniaus apygardos administracinis teismas nutarime teigia, kad nusikaltimas, dėl kurio Vilniaus 1-ojo apylinkės teismo buvo nuteistas J.Borisovas, nėra priskirtas prie nusikalstamų veikų šalies nepriklausomybei ar Konstitucijai.

„Taip pat nėra jokių kitų požymių, kad J.Borisovas keltų grėsmę Lietuvos nacionaliniam saugumui. O jo vadovaujamos „Avia Baltika“ komercinė veikla negali būti sutapatinama su J.Borisovu, kaip fiziniu asmeniu, nors taip buvo bandoma įteigti Migracijos departamento prašyme išsiųsti jį iš Lietuvos“, - sakė A.Liutvinskas.

Anot advokato, tarp motyvų, kodėl J.Borisovas gali likti Lietuvoje buvo įvardintos ir tai, kad jis turi nekilnojamojo turto, nuolatinį pragyvenimo šaltinį bei šeimą. Verslininkas su žmona Irina augina nepilnametę dukterį Viktoriją, kuri išsiuntus J.Borisovą iš Lietuvos, negalėtų taip dažnai matyti tėvo.

A.Liutvinskas tokį Vilniaus apygardos administracinio teismo sprendimą pavadino „gana argumentuotu, motyvuotu ir pagrįstu“.

Pats J.Borisovas teismo posėdyje nedalyvavo, nes jis šiuo metu išvykęs į komandiruotę Jungtinėse Amerikos Valstijose, Kinijoje ir Rusijoje. Anot A.Liutvinsko, teismo sprendimas „visiškai tenkina“ jo ginamąjį.

Pats J.Borisovas, kai jam apie tai pranešė advokatas, apsidžiaugė. Į Lietuvą verslininkas grįš greičiausiai trečiadienį.

J.Borisovas – jau antras apkaltos proceso herojus, šiomis dienomis sulaukęs palankaus teismo verdikto. Aukščiausiojo Teismo teisėjų kolegija praėjusią savaitę išteisino per apkaltą už Konstitucijos pažeidimus pašalintą R.Paksą dėl valstybės paslapties atskleidimo.

Aktyviai eksprezidento apkaltos procese dalyvavęs Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas vylėsi, kad šie sprendimai neturėtų sukelti diskusijų, jog Prezidentūros skandalas buvo sukeltas dirbtinai.

„Manau, kad teismas įvertino visas aplinkybes, ir tai niekaip neturi daryti įtakos visuomenės nuomonei apie tai, kas vyko prieš metus, - pirmadienį per spaudos konferenciją teigė parlamento vadovas. - Mes ne kartą esame pabrėžę konstitucinė, politinė atsakomybė yra skirtinga atsakomybės rūšis, ir jos nereikia painioti su teisine atsakomybe“.

A.Paulauskas priminė, kad Seimas per Prezidentūros skandalą net nenagrinėjo galimai verslininko keliamos grėsmės nacionaliniam saugumui, nes tai esanti teisėsaugos institucijų kompetencija.

DELFI primena, kad Migracijos departamentas išsiųsti J.Borisovą iš Lietuvos norėjo remdamasis Valstybės saugumo departamento pažyma, kurioje teigiama, kad Rusijos pilietis grasino nušalintam prezidentui R.Paksui, neva siekė daryti politinę įtaką ir taip ketino destabilizuoti politinę padėtį šalyje.

Migracijos departamento direktoriaus pavaduotojas J.Vidickas pirmadienį DELFI sakė, kad „pagal įstatymus Migracijos departamentas turi teisę skųsti teismo sprendimą“. „Departamentas laimi 90 procentų tokių bylų. Tačiau kiekviena jų priklauso nuo to, kokiais motyvais vadovaujamasi. Gausime (Vilniaus apygardos administracinio teismo) sprendimą, susipažinsime su jame išdėstytais motyvais“, - sakė J.Vidickas.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.