aA
Ministrų kabinetas šią savaitę svarstys vyriausybinės komisijos išvadas dėl SSRS okupacijos padarytos žalos dydžio, teigia Seimo pirmininkas Vytautas Landsbergis.
Komisija, kuriai vadovauja teisingumo viceministrė Rasa Budbergytė, buvo sudaryta remiantis V. Landsbergio inicijuotu ir birželį Seime priimtu įstatymu dėl SSRS okupacijos žalos atlyginimo.

Pirmadienį spaudos konferencijoje Seimo pirmininkas V. Landsbergis teigė, jog iš esmės komisija savo darbą jau padarė, o dabar atėjo eilė Vyriausybei svarstyti jos išvadas.

"Po to pagal įstatymą Vyriausybė turėtų kreiptis dėl derybų pradžios į Rusijos vyriausybę", sakė Seimo pirmininkas.

Pirmadienį V. Landsbergis, vardydamas savo, kaip įstatymo leidėjo, nuopelnus, paminėjo įstatymą dėl okupacijos žalos atlyginimo. Pasak jo, šis įstatymas yra "labai svarbus valstybės statuso įtvirtinimui".

Tuo tarpu kairiosios opozicijos atstovai kalba apie šio įstatymo panaikinimą po šį sekmadienį įvyksiančių Seimo rinkimų.

"Tai ne įstatymas. Tai valdančiosios daugumos politinės deklaracijos", pirmadienį spaudos konferencijoje sakė vienas A. Brazausko socialdemokratinės koalicijos lyderių, Socialdemokratų partijos pirmininkas Vytenis Andriukaitis.

"Mes nebalsavome už šį įstatymą, ir ne įstatymais tokie dalykai sprendžiami", pabrėžė jis.

Socialdemokratinės koalicijos atstovas spaudai Gediminas Kirkilas pridūrė, jog, jo nuomone, konservatoriai šį įstatymą priėmė norėdami prieš rinkimus sutelkti savo elektoratą.

"Žalos atlyginimas yra ne įstatymo, o abipusių Lietuvos ir Rusijos derybų reikalas", teigė jis.

Socialdemokratų partijos lyderis komentuodamas įstatymą negailėjo asmeninės kritikos Seimo pirmininkui.

"Aš paliksiu ponui V. Landsbergiui po Seimo rinkimų garsiai šūkauti, kad naujos koalicijos veda Lietuvą į Rusijos glėbį", sakė V. Andriukaitis.

Jis teigė, jog Seimo pirmininko autoritetas taip smukęs, kad jam "tik belieka pasiimti ilgalaikių kūrybinių atostogų ir važiuoti į Šveicariją rašyti knygų bei laukti pasaulinės revoliucijos, kada jis vėl galės ateiti gelbėti Lietuvą".

Premjero atstovas spaudai Audrius Bačiulis pirmadienį po pietų BNS sakė, jog Vyriausybė dar nebuvo gavusi komisijos išvadų dėl SSRS padarytos žalos dydžio.

Anksčiau komisijos pirmininkė R. Budbergytė BNS sakė, jog komisija ketino patikslinti okupacijos žalos dydį, kurį jau anksčiau buvo suskaičiavusi Ūkio ministerija.

Ministerijos duomenimis, SSRS okupacijos padaryta žala Lietuvoje skaičiuojama devynženkliais skaičiais JAV doleriais, tačiau šie duomenys neskelbiami.

R. Budbergytė sakė, kad komisija turi dvejus duomenis, kurių dydžiai skiriasi bene tris kartus.

Jei žalos dydis skaičiuojamas pagal SSRS statistikos duomenis, į skaičiuojama tik materialinė žala, o pagal Jungtinių Tautų metodiką įskaitomi ir moraliniai nuostoliai.

Iki rugsėjo 10 dienos ministerijos, kurių kompetencijos srityje yra okupacijos žalos įvertinimas, turėjo patikslinti duomenis.

Jos pirmininkė sakė, jog komisija pageidauja gauti tik tuos duomenis apie padarytą žalą, kuriuos galima įrodyti dokumentais - archyvinėmis pažymomis, statistiniais duomenimis.

Pirmadienį paprašytas atsakyti, ar atėję į valdžią socialdemokratinės koalicijos atstovai bandytų panaikinti SSRS okupacijos žalos atlyginimo įstatymą, V. Andriukaitis sakė, jog "reikės panaikinti daug ką".

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.