aA
Spaudos konferencijoje trečiadienį informacijos technologijų ir telekomunikacijos įmonių asociacijos "Infobalt" ir kelių vyriausybinių institucijų atstovai pranešė apie ketvirtadienį Seime planuojamą surengti forumą "Informacinių technologijų ir telekomunikacijų srities valdymo reformos krypčių aptarimas".

Kaip sakė "Infobalt" prezidentas Robertas Tamulevičius, padėtis informacinių technologijų ir telekomunikacijų rinkoje yra labai dinamiška, todėl ir Seimas turėtų "sinchroniškai ir adekvačiai" priimti informacinės visuomenės plėtrai būtinus įstatymus.

Anot jo, to pareikalaus informacinės visuomenės ateitis, kai informacija taps visiškai nauju, tačiau lemiamu pramonės resursu.

R. Tamulevičius ragino kuo greičiau priimti Elektroninio parašo įstatymą, kuris suteiktų didelį postūmį elektroninio verslo plėtrai.

Pasak "Infobalt" valdybos nario Romualdo Krukausko, nemažiau už Elektroninio parašo įstatymą reikalingi teisės aktai, susiję su asmens duomenų apsauga ir pernai priimtu Autorinių ir gretutinių teisių apsaugos įstatymu.

"Infobalt" atstovų teigimu, Europos Sąjunga nuolat priima vis naujus teisės aktus ir direktyvas, susijusias su informacijos visuomenės poreikiais. Anot "Infobalt" atstovų, Lietuvai siekiant ES narystės, ji privalės neatsilikti nuo europinių informacinės visuomenės reikalavimų.

Toje pat spaudos konferencijoje dalyvavę Valdymo reformų ir savivaldybių reikalų bei Aplinkos ministerijų atstovai Martynas Bielūnas ir Zigmas Bigelis konstatavo, kad Lietuvos valstybinės informacinės struktūros nepakankamai tarpusavyje integruotos ir savo plėtros lygiu atsilieka nuo kaimyninių Baltijos valstybių.

Seimo pirmininko sekretoriato vadovas Kęstutis Dirgėla sakė, jog "nebenauja idėja" įkurti Seimo komitetą informacinės visuomenės reikalams. Anot jo, "Infobalt" atstovai, susitikdami su Seimo frakcijomis, aptars šios idėjos įgyvendinimą.

Ketvirtadienį visą dieną Seime vyksiančiame forume "Infobalt" atstovai pasiūlys ministrui pirmininkui, Vyriausybei ir politinėms partijoms informacijos technologijų ir telekomunikacijų valdymo reformų kryptis, kurios galėtų padėti veiksmingai įgyvendinti Lietuvos informacinės visuomenės plėtros uždavinius.

Pernai spalį penkių didžiausių politinių partijų ir "Infobalt" vadovai pasirašė memorandumą dėl informacinės visuomenės Lietuvoje kūrimo. Dokumente numatytos tam būtinos valstybės valdymo, įstatymų leidybos, švietimo, verslo ir kitų sričių priemonės.

BNS