aA
Socialdemokratinę koaliciją dosniai parėmusios akcinės bendrovės "Vaizga" pagrindinė akcininkė yra "LUKoil-Baltija" bendrovės vadovo Ivano Paleičiko žmona.
"Vaizga" 100 tūkst. litų parėmė Lietuvos demokratinę darbo partiją (LDDP) ir 150 tūkst. litų - Lietuvos socialdemokratų partiją (LSDP).

Tai paaiškėjo, praėjusią savaitę partijoms pateikus Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) pradines politinės kampanijos finansavimo ataskaitas.

"Vaizga" yra antroji didžiausia partijų rėmėja šiuose Seimo rinkimuose po Lietuvos pramonininkų konfederacijos prezidento Bronislovo Lubio bendrovių "Klasco" ir "Achema".

"Vaizga" verčiasi didmenine prekyba naftos produktais.

Kaip BNS sakė AB "Vaizga" direktoriaus pavaduotojas Vytautas Stankus, jų bendrovė nusprendė paremti socialdemokratinę koaliciją dėl jos rinkimų programos, tačiau jis neįvardijo konkrečių programos nuostatų.

"Norime, kad rinkimuose jie sudalyvautų kaip galima geriau", BNS sakė jis.

V. Stankus patvirtino BNS, jog "LUKoil-Baltija" vadovo Ivano Paleičiko žmona yra pagrindinė "Vaizgos" akcininkė, tačiau atsisakė nurodyti konkrečią jos akcijų dalį, motyvuodamas tuo, jog neatsiklausė to kitų akcininkų.

Ivano Paleičiko vadovaujama "LUKoil-Baltija" yra dukterinė Rusijos bendrovės "LUKoil" kompanija.

Rusijos bendrovė derasi dėl ilgalaikės naftos tiekimo sutarties su 33 procentus "Mažeikių naftos" akcijų ir operatoriaus teises turinčia JAV bendrove "Williams International".

Dabartinė valdančioji konservatorių ir krikščionių demokratų dauguma rėmė investicijų sutarties su "Williams International" pasirašymą motyvuodama ir tuo, jog amerikiečių investicijos į Lietuvą padidins Lietuvos saugumą ir padės greičiau įstoti į NATO.

Opozicija priešinosi sutarčiai su amerikiečiais, be kita ko teigdama, jog šia sutartimi yra ignoruojami Rusijos bendrovių interesai dalyvauti naftos versle Lietuvoje.

Socialdemokratų partijos lyderis Vytenis Andriukaitis ne kartą yra pareiškęs, jog po rinkimų gali tekti persvarstyti investicijų sutartį su amerikiečiais.

V. Stankus BNS teigė, jog jo atstovaujamos bendrovės parama A. Brazausko socialdemokratinei koalicijai negali būti siejama su sutarčių revizavimu.

"Mūsų kompanija yra tokia maža, kad mes net negalime galvoti apie tokį dalyką", teigė jis.

Socialdemokratinės koalicijos rinkimų štabo vienas vadovų Juozas Bernatonis BNS sakė, jog "Vaizga" pervedė paramą, atsiliepdama į koalicijos laiške pareikštą prašymą. Jis teigė nežinojęs, jog "Vaizgos" akcininkė yra I. Paleičiko žmona.

V. Andriukaitis BNS taip pat sakė, jog neturįs informacijos apie "Vaizgos" akcininkus ir siūlė pateikti tokią informaciją po spalio 8 dienos, tai yra rinkimų dienos.

"Nei I. Paleičiko žmonos firmai, nei kokioms nors kitoms firmoms, mes jokių įsipareigojimų neturime", spaudos konferencijoje Seime pirmadienį teigė koalicijos atstovas spaudai Gediminas Kirkilas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.