aA
Sidnėjaus žaidynių uždanga nusileido. 2000-ųjų olimpiados sostinė vakar iškilmingai perdavė olimpinę estafetę Atėnams. Po ketverių metų Graikijos sostinėje bus surengtos kitos žaidynės.
Olimpinės žaidynės Sidnėjuje baigėsi įspūdingu fejerverku visame mieste, kuris daugiau kaip dvi savaites buvo tapęs pasaulio sporto sostine.

Kaip ir olimpiados atidarymo šventė, atsisveikinimas su žaidynėmis, surengtas pagrindinėje Sidnėjaus "Australia" arenoje, buvo nepaprastai spalvingas, ceremonijoje netrūko originalių australiškų akcentų.

Įnešė 200 šalių vėliavas

Prasidėjusi žaismingu klounų pasivažinėjimu, ceremonija pasiekė savo iškilmingumo apogėjų, kai Sidnėjaus meras Frankas Sartoras perdavė olimpinę vėliavą Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) prezidentui Juanui Antonio Samaranchui, o šis įteikė ją Atėnų merui Dimitriui Avramopului.

Vėliavos perdavimas vyko itin iškilmingame fone, atliekant senovės Graikijos laikų olimpinių žaidynių ritualus.

"Sveika sugrįžusi namo, olimpiada", - tokiais žodžiais graikai pasitiko olimpinę vėliavą - po 108 metų pertraukos žaidynės vėl bus surengtos Atėnuose, kur įvyko pirmoji šių laikų olimpiada.

Prieš oficialias iškilmes į pagrindinę stadiono aikštę buvo įneštos visų 200 šalių, kurios dalyvavo Sidnėjaus olimpiadoje, vėliavos, o paskui jas vientisais būriais iš kelių arenos kraštų atėjo ir sportininkai.

Atsisveikino IOC vadovas

Atlikus Graikijos ir Australijos himnus, atsisveikinimo ir padėkos žodį tarė Sidnėjaus olimpinių žaidynių organizacinio komiteto pirmininkas Michaelas Knightas bei IOC prezidentas J.A.Samaranchas, padėkojęs australams už puikias žaidynes.

"Tai buvo paskutinės žaidynės man, kaip IOC prezidentui. Ir jos negalėjo būti geresnės. Didžiuojuosi tuo ir esu laimingas, galėdamas paskelbti, kad jūs pasauliui surengėte geriausias iš visų buvusių žaidynių", - sakė J.A.Samaranchas. Jo žodžius palydėjo milžiniškos ovacijos.

IOC prezidentas kitąmet pasitrauks iš posto, kurį jis užėmė 1980-aisiais.

Už idealų žaidynių organizavimą J.A.Samaranchas apdovanojo M.Knightą ir Australijos olimpinio komiteto prezidentą Johną Coatesą auksiniais olimpiniais ordinais ir paskelbė, kad Sidnėjaus žmonės gaus specialią olimpinę taurę už puikiai atliktą darbą.

"Ačiū, Sidnėjau. Ačiū, Naujasis Pietų Velse. Ačiū, Australija. Jūs tai padarėte", - tarė IOC vadovas, paskelbęs XXVII vasaros olimpines žaidynes baigtas ir tradiciškai pakvietęs pasaulio jaunimą susitikti po ketverių metų.

Pristatė atletų atstovus

Prieš tai buvo paskelbti aštuoni sportininkai, kurie žaidynių metu išrinkti naujais IOC nariais.

Dėl jų kandidatūrų balsavo patys olimpiečiai, o daugiausia balsų gavo lengvaatlečiai ukrainietis Sergejus Bubka, kanadietė Charmain Crooks, čekas Janas Železny, plaukikai australė Susie O'Neil ir rusas Aleksandras Popovas, tinklininkas amerikietis Robertas Ctvrlikas, vandensvydininkas ispanas Manuelis Estiarte bei irkluotojas vokietis Rolandas Barras.

Australijos sportininkai, tapę Sidnėjaus olimpinių žaidynių čempionais, nuleido olimpinę vėliavą ir, dainuojant Nikki Webster, pamažu užgeso olimpinė ugnis - žaidynės tapo istorijos puslapiu.

Pasirodė daugybė žvaigždžių

Antroji uždarymo iškilmių dalis buvo linksma ir spalvinga. Stadione pasirodė daugybė Australijos žvaigždžių.

Tarp jų buvo ne tik savo geriausias dainas atlikę muzikantai - Vanessa Amorosi, Johnas Paulas Youngas, Kylie Minogue, grupės INXS, "Midnight Oil", bet ir golfo žaidėjas Gregas Normanas, supermanekenė Elle McPherson, aktorius Paulas Hoganas.

Muzikos ir šokių šventę užbaigė grupės "Men At Work" daina "Land Down Under" bei neoficialus Australijos himnas - baladė "Waltzing Matilda".

Kaip ir per olimpiados atidarymo ceremoniją, 115 tūkstančių žiūrovų gavo suvenyrų rinkinį - iš polistirolo pagamintą dėžę - kurioje buvo žiebtuvėlis, veidrodinis rutuliukas ir kitos smulkmenos, kurios padėjo kurti šventės nuotaiką stadione.

Lietuvos rytas