aA
Balandžio 11 d. Seimas priėmė ir Diplomatinės tarnybos įstatymo įgyvendinimo įstatymo 4 straipsnio papildymo įstatymą.
Pagal šį įstatymą 1940-1990 metais Lietuvai atstovavusiems diplomatams arba jų našlėms Vyriausybės nutarimu bus skiriama renta. Jos dydį ir sąlygas nustatys Vyriausybė. Seimo narys konservatorius Antanas Račas, pristatydamas šį projektą, kolegas informavo, kad "tokių asmenų tėra penki: S.Bačkis, K.Lozoraitis, A.Simutis ir diplomatų V.Balicko bei S.Lozoraičio našlės".

LŽ, žinodamos, jog Lietuvos diplomatijos veteranas, ambasadorius, teisės daktaras Stasys Antanas Bačkis į Amžinojo Tėvo namus iškeliavo 1999-ųjų lapkričio 10 d. ir jau niekaip nebegali būti tarp tų, kuriems bus mokama renta, paskambino A.Račui ir pasiteiravo, ar iš tiesų jis taip sakė.

"Taigi Bačkis nemiręs!" - užtikrino buvęs mokyklos direktorius, dabar Seimo Tėvynės sąjungos (Lietuvos konservatorių) frakcijos, Užsienio reikalų bei Europos reikalų komitetų narys.

"Aš tai ten Seime perskaičiau, kas buvo parašyta Užsienio reikalų ministerijos pranešime", - galų gale pasitaisė parlamentaras. Ne mažiau nustebome, paskambinę į Užsienio reikalų ministerijos Informacijos ir spaudos skyrių ir paklausę tikslios diplomato S.Bačkio mirties datos.

"Tiksliai atsakyti negalime, bet žinome, kad buvo šalta. Na, maždaug 1999-ųjų sausis", - LŽ informavo guvus vyriškas balsas, atsakymo ieškojęs ketvirtį valandos.

Tuo tarpu Prezidentūros tarnautojai žinojo garbaus diplomato gimimo ir mirties datas (mirė 1999 m. lapkričio 10 d.). Ir kad palaidotas jis Antakalnio kapinėse, Vilniuje. Taigi nelabai toli nuo Seimo, kurio 74 nariams (tiek jų girdėjo minėtą A.Račo frazę ir nė vienas jos nepatikslino) būtų pravartu nuvykti ir savo akimis įsitikinti, kad jų kolega rentai gauti pristatė jau amžinybėn iškeliavusį žmogų.