aA
Generalinė prokuratūra Apeliaciniam teismui ketvirtadienį apskundė Vilniaus apygardos teismo nuosprendį, kuriuo Vladas Beleckas buvo nuteistas už kunigo Ričardo Mikutavičiaus ir jo meno kolekcijos vagystės organizavimą, bet išteisintas dėl pabėgimo iš jį konvojavusio Valstybės saugumo departamento pareigūno automobilio.
Už kunigo nužudymo, jo meno kolekcijos vagystės organizavimą, kunigo asmeninių daiktų pagrobimą ir kitus nusikaltimus rugsėjo 12 dieną Vilniaus apygardos teismas V. Belecką nuteisė kalėti iki gyvos galvos.

Siūlydama bausmę, Generalinė prokuratūra siūlė pripažinti V. Belecką kaltu ir dėl pabėgimo iš jį konvojavusio VSD Kauno apygardos skyriaus vadovo Olego Travkino automobilio 1999 metų balandį ir nuteisti pagal šį kaltinimą.

Tada V. Beleckas buvo paliktas O. Travkino automobilyje, kuriuo buvo vežamas iš Kauno į Prienų areštinę.

V. Beleckas teigia nebėgęs, O. Travkinas jį pats paleidęs iš automobilio.

Kitų nuosprendžio dalių prokuratūra neskundė. Teismas dar nėra gavęs nė vieno nuteistojo apeliacinio skundo.

Kunigo R. Mikutavičiaus žudikams Vilniaus apygardos teismas paskelbė rugsėjo 12 dieną. Nuosprendžiu V. Beleckas visam gyvenimui įkalinamas iki gyvos galvos, jo bendrai - Ivanas Kvaskovas - 20-čiai metų, prijungus neatliktą bausmę už kitus nusikaltimus, jis kalės 22 metus. Artūras Daškovskis nuteistas kalėti 19 metų, Valdas Puodžiūnas - 13 metų.

V. Belecko sūnėnas Rolandas Beleckas buvo nuteistas kalėti pusantrų metų už nusikaltimo slėpimą ir nusikalstamu būdu gautų daiktų įgijimą, tačiau pritaikius Amnestiją, nuo bausmės buvo atleistas.

Kunigas, kolekcininkas, poetas ir filosofas R. Mikutavičius buvo nužudytas 1998 metų liepos 1-sios naktį. Žudikai kunigą dar gyvą įmetė į Nemuną, susukę jį į tinklą ir prikabinę asfalto plokštę.

Kūnas netrukus išplaukė, tačiau buvo neatpažintas ir palaidotas kaip nežinomas.

Nusikaltimas buvo atskleistas tik beveik po metų. Per kratas įtariamųjų ir jų giminaičių namuose buvo rastos iš nužudyto dvasininko pavogtos meno vertybės.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.