aA
medicina, gydytojas, receptas, liga, poliklinika
© Corbis
Pa­gy­ve­nęs vy­riš­kis Vil­niu­je esan­čio­je An­ta­kal­nio po­lik­li­ni­ko­je lau­kė prie už­ra­kin­to gy­dy­to­jo ka­bi­ne­to. Jį už­kal­bi­no ne­pa­žįs­ta­mas vy­ras. Jis pri­sis­ta­tė dak­ta­ru. Iš­sik­lau­si­nė­jęs, ko­kios bė­dos at­vi­jo į po­lik­li­ni­ką, „gy­dy­to­jas” pa­siū­lė: „Kam jums lauk­ti, kol ateis gy­dy­to­jas? Aš ga­liu ir na­muo­se ap­žiū­rė­ti pa­cien­tą”.

Ne sau, o sa­vo žmo­nai kon­sul­ta­ci­jos pas me­di­ką lau­kęs vy­ras su­si­gun­dė to­kiu pa­siū­ly­mu. Kar­tu su „me­di­ku” jis išė­jo iš po­lik­li­ni­kos.

„Dak­ta­ras”, su­ži­no­jęs vil­nie­čio ad­re­są, pa­siū­lė į na­mus va­žiuo­ti tro­lei­bu­su. Ne­va ne­to­li, tad ne­ver­ta už­ve­di­nė­ti sa­vo auto­mo­bi­lio.

Diag­no­zę nus­ta­tė žai­biš­kai

Nu­vy­kęs į na­mus „dak­ta­ras” net nep­ri­si­lie­tęs prie pa­cien­tės nus­ta­tė diag­no­zę ir čia pat pa­reiš­kė, kad rei­ka­lin­gi tam tik­ri vais­tai – spe­cia­lus te­pa­las ko­joms. Tai su­kė­lė įta­ri­mą su­tuok­ti­niams – mo­te­ris skun­dė­si ne ko­jų li­go­mis.

Ta­čiau graž­by­liau­da­mas suk­čius už­mig­dė bud­ru­mą. Kad at­ro­dy­tų įti­ki­miau, jis pa­reiš­kė, jog vais­tai ga­na bran­gūs ir re­ti, ta­čiau jis ži­no, kaip jų gau­ti. Tuo me­tu jis pas­kam­bi­no mo­bi­liuo­ju te­le­fo­nu ir su kaž­kuo rim­tu vei­du ta­rė­si, kad pa­lik­tų vais­tų „po pre­kys­ta­liu”.

Din­go su pen­si­nin­ko pi­ni­gais

„Dak­ta­ras” pa­si­ro­dė esąs ne tik ma­lo­nus, bet ir pas­lau­gus žmo­gus. Jis pats pa­si­siū­lė nu­va­žiuo­ti iki vais­tų san­dė­lio ir at­vež­ti rei­ka­lin­gų vais­tų.

Kar­tu su vy­ru „dak­ta­ras” nu­vy­ko į ne­to­lie­se vil­nie­čio na­mų esan­čią Vil­niaus uni­ver­si­te­ti­nę An­ta­kal­nio po­lik­li­ni­ką.

Fo­jė lie­pęs luk­te­rė­ti, ne­pa­žįs­ta­ma­sis paė­mė 50 li­tų ir nuė­jo į san­dė­lį at­neš­ti vais­tų. Tiek jį pen­si­nin­kas ir te­ma­tė.

Pa­tys me­di­kai nie­ko ne­ži­no

Vie­šo­sios įs­tai­gos „An­ta­kal­nio po­lik­li­ni­ka” di­rek­to­rės pa­va­duo­to­ja Ge­nė Gri­ke­vi­čie­nė apie šį at­ve­jį jos po­lik­li­ni­ko­je iš­gir­do tik iš „Ekst­ra ži­nių”. „Tik­rai nie­ko ne­gir­dė­jau. Sun­ku pa­ti­kė­ti”, – tei­gė mo­te­ris.

Me­di­kę ste­bi­no, kad suk­čiai taip lais­vai el­gia­si me­di­ci­nos įs­tai­go­je.

Di­rek­to­rės pa­va­duo­to­ja įsi­ti­ki­nu­si, kad jei afe­ris­tas dė­vė­tų bal­tą gy­dy­to­jo cha­la­tą, vie­nas ki­tą pa­žįs­tan­tys me­di­kai iš­kart jį de­mas­kuo­tų.

Pa­ti kar­tą į suk­čių pink­les ban­dy­ta įt­rauk­ti G.Gri­ke­vi­čie­nė sa­kė, kad jei toks at­ve­jis pa­si­tai­ky­tų dar kar­tą, pa­cien­tus po­lik­li­ni­ko­je apie tai įs­pė­tų skel­bi­mai.

Po­li­ci­ja pa­si­ry­žu­si dirb­ti

Sos­ti­nės penk­to­jo po­li­ci­jos ko­mi­sa­ria­to va­do­vas Vy­tau­tas Baub­lys įsi­ti­ki­nęs – jei bu­vo toks vie­nas at­ve­jis, pa­si­tai­kys ir dau­giau. Ape­ti­tas auga be­val­gant.

Anot pa­rei­gū­no, nu­ken­tė­ju­sy­sis tu­rė­tų kreip­tis į ko­mi­sa­ria­tą ir po­li­ci­ja im­tų­si ty­ri­mo.

Jei išaiš­kės tik vie­nas toks at­ve­jis, tai bau­džia­mo­sios by­los kel­ti ne­ga­li­ma – pa­da­ry­ta ma­te­ria­li­nė ža­la ne­vir­ši­ja vie­no mi­ni­ma­laus pra­gy­ve­ni­mo ly­gio.

Ta­čiau jei ap­gau­tų žmo­nių bus dau­giau, tai jau bus suk­čia­vi­mas, už ku­rį bau­džia­ma ir lais­vės atė­mi­mu.

Vei­kė la­bai ori­gi­na­liai

Vil­niaus penk­to­jo po­li­ci­jos ko­mi­sa­ria­to vir­ši­nin­ko pa­va­duo­to­jas Ja­nas Gri­niu­kas sa­kė, kad maž­daug prieš me­tus bu­vo at­ve­jis, kai afe­ris­tas ap­ga­vo pa­tik­lų pa­cien­tą. Ta­čiau tą­syk veik­ta pap­ras­čiau – žmo­gui bu­vo pa­siū­ly­ta nu­pirk­ti vais­tų pi­giau. Suk­čius paė­mė pi­ni­gus ir din­go.

„Čia ne tik kad įžū­lu, bet ir la­bai įdo­miai su­veik­ta”, – afe­ris­tų ori­gi­na­lu­mu ir žmo­nių pa­tik­lu­mu ste­bė­jo­si J.Gri­niu­kas.

"Ekstra žinios"