aA
Lietuva ketina paremti Kroatiją derybų su Europos Sąjunga (ES) procese, tačiau krepšinio aikštelėje šalys nežada bičiuliautis. Tai penktadienį po susitikimo su premjeru Algirdu Brazausku pareiškė Vilniuje viešintis Kroatijos premjeras Ivo Sanaderas.
Prezidentas Valdas Adamkus
Prezidentas Valdas Adamkus
© ELTA (V.Kopūsto nuotr.)
"Mes susitarėme, kad Kroatija pasinaudos Lietuvos patirtimi derybų su ES procese. Mes labai dėkingi už šią paramą. Esu tikras, kad Kroatijos derybų dėl narystės ES procesas vyks greitai ir sklandžiai, bet mums reikia jūsų patirties. Mes bendradarbiausime įvairiose srityse, tačiau yra viena vieta, kur konkuruosime - tai krepšinis", - kalbėjo I.Sanaderas.

Tiek Lietuva, tiek Kroatija turi senas krepšinio tradicijas, stiprias komandas. Kroatijos premjeras negailėjo padėkų Lietuvai už aiškią ir tvirtą paramą, kad ES pradėtų narystės derybas su ES.

ES derybas su Kroatija pradėjo spalio pabaigoje. Manoma, kad įsilieti į ES valstybių šeimą Kroatija gali iki 2009 metų.

Taip pat I.Sanaderas džiaugėsi, kad Kroatija yra labai populiari tarp Lietuvos gyventojų. Anot jo, šiemet Kroatijoje apsilankė daugiau nei 20 tūkst. turistų iš Lietuvos.

Lietuvos Respublikos Prezidentas Valdas Adamkus taip pat priėmė Kroatijos ministrą pirmininką Ivą Sanaderį. Susitikimo metu buvo kalbėta apie dvišalių santykių perspektyvas, dvišalės prekybos plėtros galimybes.Prezidentas pasveikino Kroatiją pradėjus derybas dėl narystės Europos Sąjungoje.

Kalbėdamas apie situaciją Vakarų Balkanuose, Lietuvos vadovas pažymėjo, kad Kroatijos narystė ES ir NATO sustiprintų stabilumą šiame regione.

Kroatijos ministras pirmininkas I.Sanaderis paprašė ir tolesnės Lietuvos paramos, siekiant kuo greičiau integruotis į ES ir NATO.

Prezidentas V. Adamkus padėkojo Kroatijai už sprendimą prisidėti prie Lietuvos vadovaujamos provincijos atkūrimo grupės Afganistane.

Šią vasarą įkurtos Lietuvos vadovaujamos Goro provincijos atkūrimo grupės užduotys yra stiprinti centrinės Afganistano valdžios įtaką šioje provincijoje, padėti vietinėms saugumo struktūroms kurti saugią aplinką ir stabilumą, sudaryti tinkamas sąlygas provincijai ir valstybei atkurti įvairių valstybinių ir nevyriausybinių organizacijų veiklą.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.