aA
Didžiojoje Britanijoje ketvirtadienį paviešinti telefono skambučių, pranešančių apie Londone liepos 7-ąją įvykdytus išpuolius, įrašai. "Žmonės guli ant kelio. Stovi raudonas Londono autobusas. Atrodo, kad jo maršruto numeris 30-asis", - pagalbos tarnybos operatoriui telefonu pasakojo išpuolį, kurio metu teroristas susisprogdino autobuso viduje, regėjęs pilietis.
Didžiosios Britanijos dienraščiuose - teroro aktų Londone vaizdai
Didžiosios Britanijos dienraščiuose - teroro aktų Londone vaizdai.
© EPA-ELTA
"Žmonės bando išlipti. Atvyksta greitosios pagalbos automobiliai, bet žmonės jau negyvi", - kalbėjo liudininkas.

Šį įrašą išklausė "Liepos 7 dienos komitetas", sukurtas gelbėjimo tarnybų atsakui į savižudžių išpuolius ištirti. Per keturis sprogimus Londono viešajame transporte žuvo 52 žmonės, šimtai buvo sužeisti.

Komitetas taip pat išklausė, kaip gelbėjimo tarnybos ir policija stengėsi susidoroti su prieštaringais pranešimais apie nelaimę, ir kokių priemonių imtasi, kada buvo patvirtinta informacija apie savižudžius teroristus.

"Pirmosios valandos buvo kupinos netikrumo, baimės, skausmo", - sakė Skotland Jardo komisaro padėjėjas Alanas Brownas.

Pirmuoju nelaimės pranašu buvo informacija apie energijos tiekimo sutrikimus tose metro linijose, kuriose susisprogdino savižudžiai. Nors iš pradžių galvota apie nelaimingą atsitikimą, po 20 minučių priimtas sprendimas evakuoti visus požeminius traukinius.

Sprogimai metro nugriaudėjo 12 val. 51 min. Lietuvos laiku, o 12 val. 10 min. Lietuvos laiku Londono policija jau žinojo, kad elektros tiekimo sutrikimus galėjo sukelti teroro išpuolis.

Ši informacija viešai paskelbta praėjus kelioms valandoms, nes pareigūnai nebuvo visai tikri. Tuo tarpu žiniasklaida iš karto prabilo apie terorizmą.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.