aA
JAV prezidento George'o W. Busho patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Stephenas Hadley trečiadienį paneigė, jog jis ar jo darbuotojai 2002 metais gavo suklastotus dokumentus, rodžiusius, kad Irakas esą siekė Nigeryje įsigyti urano.
Šiuo Irako ketinimu JAV administracija iš dalies grindė savo sprendimą pradėti karą su Bagdadu.

Pasitaręs su savo darbuotojais, kad "atgaivintų atmintį", S.Hadley žurnalistams sakė, jog šiuos dokumentus pirmasis gavo Valstybės departamentas, kuris juos perdavė CŽV. Pats S.Hadley neprisimenąs, kad kada nors būtų aptarinėjęs šį klausimą su Italijos žvalgybos pareigūnais.

"Užtenka pasakyti, kad jie pas mane nebuvo atkeliavę. Jie nebuvo atkeliavę į Nacionalinio saugumo tarybą", - pažymėjo prezidento patarėjas.

G.W.Bushas, 2003-iųjų metinėje kalboje dėstydamas priežastis Irako karui pradėti, sakė, jog esama įrodymų, kad Irakas bandė Afrikoje nusipirkti urano savo branduolinių ginklų programai. G.W.Bushas rėmėsi britų žvalgybos informacija.

FTB tyrė, iš kur atsirado šie suklastoti dokumentai. JAV pareigūnai anksčiau sakė, jog buvo galima iš dalies atsekti, kad tokią informaciją pateikė Italijos žvalgybos šaltiniai.

Kaip rašė italų laikraštis "La Repubblica", Italijos žvalgyba padėjo perduoti suklastotus dokumentus, kuriuose buvo teigiama, kad Irakas bandė iš Nigerio nusipirkti 500 t urano.

Dėmesys nukrypo į S.Hadley, nes jis 2002 metų rugsėjo 9 dieną buvo susitikęs su Italijos žvalgybos vadovu Nicolo Pollari.

N.Pollari ketvirtadienį už uždarų durų šiais klausimais turi kalbėti Italijos parlamento komitete, prižiūrinčiame žvalgybos darbą.

Paklaustas, ar jis arba jo darbuotojai tuo metu ne Baltuosiuose rūmuose buvo susitikę su italų žvalgybininkais, S.Hadley atsakė: "Galiu pasakyti tai, ką prisimenu - ... ne, nei čia, nei kokioje nors kitoje vietoje".

Nigerio klausimu vėl susidomėta JAV specialiajam prokurorui Patrickui Fitzgeraldui baigiant savo tyrimą dėl slaptos CŽV agentės Valerie Plame tapatybės atskleidimo. Tyrimo metu P.Fitzgeraldas liudininkų klausinėjo ir apie ataskaitą dėl Nigerio.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.