aA
Papua Naujosios Gvinėjos policija suėmė 320 žmonių, kurie užsiima raganavimu ir kerėjimu, ketvirtadienį rašo vietinis laikraštis "The National". Kerėjimo tradicijos šioje kalnuotoje džiunglėmis apaugusios salos, kurios kaimai su Vakarų civilizacija susidūrė tik ketvirtąjį XX amžiaus dešimtmetį, valstybėje tebėra labai gajos.
Policija pirmadienį surengė reidus į tris šiaurinės pakrantės kaimus netoli Lajė miesto ir suėmė vieno vadinamojo kargo kulto lyderius bei jų sekėjus.

Kargo kulto šalininkai tiki, kad vakarietiškas prekes, kurias jie pirmą kartą pamatė pas misionierius ir tyrinėtojus, sukūrė protėvių dvasios. Kulto nariai net kirto krūmus džiunglėse, rengė nusileidimo takus lėktuvams, tikėdami, kad taip protėviai atgabens jiems anksčiau nematytų daiktų.

Dar kita sekta, kuriai vadovauja dvi moterys, tiki, kad mėnesinių išskyros yra "švęstas vanduo", kuris leidžia pamatyti tai, kas neregima.

Pasak vieno kulto lyderės Malambos Kifeos, burtai padeda pagerinti gyvenimą Kasino kaime, kuris yra už 8 valandų kelio pėsčiomis nuo pagrindinio plento.

"Mes skaitome Bibliją, o Kunigų knygoje aptikome keistų mokymų apie moteris ir jų mėnesines", - aiškino ji laikraščiui "The National".

"Nebuvome tikros, bet nepasitarėme su mūsų pastoriumi. Nuo visų slėpėme, kad matome, kaip mums suteikiamos prekės ir pinigai", - pasakojo ji.

Dar kita grupė Sadau kaime protėvių griaučiais išsikviečia "antgamtines jėgas", kad sužinotų ateitį ir susilauktų klestėjimo.

"Pasinaudodami kaukolėmis galime gauti palaiminimą sėkmingai medžioklei ir pastangoms praturtėti", - sakė vienas kulto vadovų Erbu Kuriongas. Jis prisipažino, kad už ateities spėjimą burtininkams mokama, o iš surinktų lėšų buvo pastatytas namas šiai kulto grupei.

Apie 80 proc. Papua Naujosios Gvinėjos gyventojų, kurių yra 5,4 milijono, vos suduria galą su galu kaimuose.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.