aA
Kinija ketvirtadienį patvirtino, kad penktasis šešiašalių derybų turas dėl Šiaurės Korėjos branduolinės programos prasidės kitą trečiadienį, lapkričio 9 dieną.
bomba, atominė
© Corbis
Atsiskyrėliška Šiaurės Korėja per rugsėjį vykusį ketvirtąjį derybų turą iš esmės sutiko nutraukti branduolinę programą mainais į ekonominę pagalbą ir geresnius santykius su Vašingtonu bei Tokiju.

Rugsėjo 19 dieną paskelbtas jungtinis pareiškimas buvo pirmas oficialus susitarimas, priimtas per trejus metus besitęsiančią krizę. Tačiau viltys išspręsti konfliktą žlugo, kai Pchenjanas pareikalavo civilinio reaktoriaus. Šiaurės Korėja teigė nesiimsianti jokių veiksmų, kol Vašingtonas nepastatys jai civilinio reaktoriaus.

Šiaurės Korėja iki šiol tvirtino sugrįšianti prie derybų stalo, kaip ir buvo numatyta, tačiau abejoja, ar Vašingtonas norės tęsti derybas, kol nebus pasiektas galutinis susitarimas.

Šešiašalėse derybose dalyvauja abi Korėjos, Jungtinės Valstijos, Japonija, Rusija ir Kinija.

Šiaurės Korėjos branduolinė krizė prasidėjo 2002 metais, kai Vašingtonas apkaltino Pchenjaną slapta gaminant branduolinius ginklus ir pažeidžiant tarptautinius įsipareigojimus. Šiaurės Korėja paneigė visus kaltinimus ir netrukus pasitraukė iš branduolinio ginklo neplatinimo sutarties. Šių metų vasarį Šiaurės Korėja pareiškė tikrai turinti masinio naikinimo ginklą.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.