aA
Pirmųjų aukų pareikalavusios šalnos jau pradėjo mirčių nuo žvarbos sezoną. Per kelias pastarąsias dienas mirtinai sušalo du lauke miegoję žmonės. Kiti jų likimo draugai, siekdami išvengti mirties, ėmė terorizuoti klaipėdiečius.
Daugybėje daugiabučių laiptinių kas vakarą įsikuria nekviesti svečiai. Gyventojai jų bijo, o policijos pareigūnai gali valkatas tik išprašyti iš laiptinės. Tačiau šie ir vėl sugrįžta. Nors uostamiesčio nakvynės namuose yra daug laisvų vietų, benamiai šios įstaigos vengia. Juos atbaido tai, kad norint čia patekti reikia atitikti keliamus reikalavimus.

Mirė Skulptūrų parke

Praėjusį penktadienį per 50 metų perkopęs vyras buvo rastas Naujojo sodo gatvėje. Po valandos jis mirė ligoninėje. Medikai diagnozavo apsinuodijimą alkoholiu bei sušalimą.

Kita šalčio auka rasta sekmadienio rytą Skulptūrų parke. Apie 60 metų vyras jau buvo miręs, šalia jo mėtėsi degtinės butelis.

Medikų teigimu, šalčio aukų sezonas prasidėjo. Greitosios medicinos pagalbos stoties vyriausiasis gydytojas Rimvydas Juodviršis teigė, jog žmogus mirtinai sušalti gali ir esant kelių laipsnių pliusinei temperatūrai. Tereikia ilgiau pamiegoti lauke.

Tačiau jei benamis nėra visiškai girtas ar praradęs sąmonės, gali pajusti šaltį. Tada jis paieškos šiltesnės vietos praleisti naktį.

Kur kas liūdniau baigiasi tiems, kurie nusprendžia nusnausti lauke net esant keliolikai laipsnių šalčio. „Tada žmogus net nepajunta, kaip praranda sąmonę, ir mirtinai sušąla“, - sakė R.Juodviršis.

Šildytis neina

Paradoksalu, tačiau benamiai mieliau renkasi šaltą žemę nei keturių žvaigždučių viešbučiu vadinamus nakvynės namus. Juose yra net 174 vietos. 52 iš jų skirtos vienos nakties nakvynei.

„Tokie žmonės neina šildytis. Dabar pas mus dar daug laisvų vietų, tačiau benamių tai nevilioja. Tikriausiai tokį sprendimą diktuoja gyvenimo būdas“, - svarstė Klaipėdos nakvynės namų direktorė Jūratė Karnilienė.

Patekti į vienos nakties nakvynės namus, esančius Šilutės plente, nėra sudėtinga. Tačiau kaip ir į laikinos nakvynės namus, nepriimami išgėrę ar nuo narkotikų apsvaigę asmenys.

Gauti vietą laikinos nakvynės namuose kur kas sunkiau. Reikia pateikti pareiškimą bei medikų pažymą, jog žmogus neserga tuberkulioze, odos ligomis bei yra psichiškai sveikas. Tačiau tokie sunkumai atlyginami. Apsigyventi laikinos nakvynės namuose galima pusmečiui. Praėjus šiam terminui, speciali komisija jį gali pratęsti dar tokiam pat laikui.

Prašo vaikyti benamius

Daugeliui benamių kur kas paprasčiau naktį praleisti prisiglaudus prie šiltų daugiabučių laiptinių radiatorių. Valkatos nesunkiai įveikia ir tas duris, kuriose įrengti kodai.

Klaipėdiečiai savo laiptinėse tokių svečių randa beveik kiekvieną vakarą. „Gyventojai jų bijo ir kreipiasi bei prašo benamius išvaikyti. Mane tokie valkatos taip pat gąsdina, todėl tenka kviesti policiją“, - sakė bendrovės „Debreceno valda“ direktorė Vida Kistenienė.

Pareigūnai reaguoja į tokį gyventojų pagalbos šauksmą. Tačiau šis darbas jiems taip pat nėra mielas.

Tvora neatsitversi

„Žmonės turėtų suprasti, jog laiptinė yra bendra jų nuosavybė. Todėl patys turėtų ir išprašyti nekviestus svečius. Žinoma, pareigūnai atvyks padėti. Tačiau tuomet jie nebepatruliuos mieste, o tuo metu chuliganai gali užpulti kokį nors praeivį“, - kalbėjo Klaipėdos VPK prevencijos poskyrio viršininkas Kazimieras Sinkevičius.

Jo žodžiais, pareigūnai tik tegali išvesti benamį į lauką. „Anksčiau galėjome juos prievarta vežti į nakvynės namus. O dabar jų teisė rinktis, kur nakvoti“, - sakė viršininkas.

K.Sinkevičiaus nuomone, gyventojai patys turėti pasirūpinti, kaip apsisaugoti nuo nekviestų svečių. „Nuo gyvulių gali atsitverti tvora, o nuo žmogaus niekaip neapsisaugosi“, - įsitikinusi V.Kistenienė.

Jos nuomone, šios problemos neišspręstų net ir tai, jei laiptinės durys būtų rakinamos, o raktus turėtų tik gyventojai. „Atsirastų kitų nepatogumų. Kaip į namą patektų paštininkai, medikai, gyventojų svečiai? Tai būtų per didelė apsaugos nuo benamių kaina“, - teigė direktorė.

Valkatų daugėja

V.Kistenienės nuomone, šią problemą padėtų išspręsti tik mieste vėl įkurta blaivykla. Apie tai buvo prabilta dar pavasarį.

Savivaldybės administracijos direktorė Judita Simonavičiūtė teigė, jog tuomet svarstyta galimybė išblaivinimo įstaigą įkurti šalia Klaipėdos ligoninės. Jos klientai už išblaivinimo paslaugas būtų privalėję susimokėti.

„Ši iniciatyva užgeso. Nesulaukėme impulso iš medikų, policijos bei kitų institucijų, kurie buvo suinteresuoti tokios įstaigos veikla. Be to, iki šiol neaiškūs jos tikslai. Problema akivaizdi, tačiau nežinome, kaip ją spręsti“, - sakė J.Simonavičiūtė.

Niekas negali pasakyti, kiek šiuo metu mieste yra benamių. Tačiau, pašnekovų teigimu, jų vis daugėja. Be to, valkatomis tampa vis jaunesni žmonės.