aA
Vakar paryčiais Rietave žuvo vogtu automobiliu važiavęs penkiolikmetis klaipėdietis. Paauglys uostamiestyje jau buvo spėjęs pagarsėti transporto priemonių vagystėmis.
Vakar, apie 4.26 val., Rietavo centre, į krovininį automobilį MAN, kuriuo tą naktį iš Baltarusijos grįžo rietaviškis Tomas Šipalis, trenkėsi "Volkswagen Passat". Smūgis buvo toks stiprus, kad vilkikas net šoktelėjo į orą - folksvagenas tiesiog palindo po juo.

Prie sugniuždyto "pasato" pribėgęs T. Šypalis išgirdo sužeistųjų aimanas. Paaiškėjo, jog ant vairo sukniubęs jaunuolis buvo nebegyvas - jis žuvo vietoje. Nustatyta, kad tai - uostamiesčio Smiltelės gatvėje gyvenęs Dovydas Žilys (gim. 1990 m.).

Šalia jo sėdėjęs 19-metis klaipėdietis Ričardas Aušra sužalota galva buvo tik trumpam apsvaigęs. Jis netrukus pats išsiropštė iš automobilio. Ant galinės sėdynės gulėjo įvairias traumas patyrusios dvi šešiolikmetės ir keturiolikmetė iš Klaipėdos rajono Endriejavo kaimo.

Avarijos liudytojai iškvietė gelbėtojus. Rietavo greitosios pagalbos medikai sužalotuosius išgabeno į Plungės ligoninę, o iš ten dvi sunkias galvos traumas patyrusios paauglės nuvežtos į Klaipėdos ligoninę.

Teigiama, jog nuo paauglių sklido alkoholio kvapas. Vienas rietaviškis tvirtino, kad avariją patyręs automobilis iki nelaimės važinėjo po miestelį cypindamas padangas.

Pasak pareigūnų, nelaimė nebūtų įvykusi, jei vairuotojas būtų turėjęs vairavimo patirties - posūkyje tiesiog reikėjo pasukti vairą, o dabar folksvageno vairuotojas išmynė stabdžių pedalą ir nebeatleido. Mašina čiuožė kelias dešimtis metrų.

Žinomas pareigūnams

Paaiškėjo, jog jaunuoliai važiavo tą pačią naktį iš Žardininkų gatvės pavogtu dvidešimties metų senumo folksvagenu. D. Žilys jau buvo teistas už vagystę. Pagal Klaipėdos miesto apylinkės teismo sprendimą jam buvo paskirtas įpareigojimas vienerius metus nuo 21 val. iki 7 val. būti namuose. Terminas turėjo baigtis šiemet lapkričio 18-ąją.

Antrą kartą į teisiamųjų suolą D. Žilys sėdo šiemet balandį. Šiuo metu automobilių vagystėmis kartu su dešimčia klaipėdiečių kaltintam vaikinui buvo paskirta kardomoji priemonė - rašytinis pasižadėjimas neišvykti.

Paskutinį kartą D. Žilys su sėbrais teisiamųjų suole sėdėjo praėjusią savaitę. Tiesa, Klaipėdos apylinkės teisme nepasirodžius vienam iš kaltinamųjų posėdį teko atidėti.

Šioje baudžiamojoje byloje sujungta aštuoniolika ikiteisminių tyrimų, nes esama epizodų, kai nepilnamečiai veikė kartu.

Paleisdavo be raktelių

Anot prokurorų, 2004-ųjų birželio pradžioje D. Žilys, Simas Gadeikis ir Artūras M. pavogė automobilį "Opel Kadett", stovėjusį Žardininkų gatvėje. Mašinos variklį, sujungęs laidus, paleido D. Žilys - tą jis buvo išmokęs pas dėdę kaime. Pavogtas 1 000 Lt vertės opelis po avarijos atsidūrė griovyje Kairių poligone ir buvo padegtas. Beje, vėliau mašinos savininkui padaryta žala buvo atlyginta.

Kitu paauglių taikiniu tapo Šilutės plente stovėjęs "Volkswagen Passat". Kaltinime teigiama, jog D. Žilys jį taip pat be raktelių pavogė kartu su minėtuoju Klaipėdos laivų statybos ir remonto mokyklos auklėtiniu R. Aušra. Automobilis, pasibaigus benzinui, buvo paliktas viename daugiabučio namo kieme.

Po dviejų dienų D. Žilys kartu su Eimantu R. iš Žardininkų gatvės kiemo išvažiavo kitu "Volkswagen Passat". Beje, tą naktį paaugliai pavogė ir trečią "pasatą" - iš Taikos prospekto kiemo, kitomis dienomis pavogti net šeši "Volkswagen Golf" bei du "Volkswagen Jetta" modeliai.

Per avariją žuvo 15-metis