aA
Liberalų ir centro sąjungos pirmininkas Artūras Zuokas pareiškė, kad sprendimas už skolintas lėšas pirkti valstybės vadovų vizitams skirtą lėktuvą yra nepateisinamas ir ekonominiu, ir modernios viešos vadybos požiūriu, sakoma partijos pranešime spaudai.
Artūras Zuokas
Artūras Zuokas
© ELTA (T.Bauro nuotr.)
Pasak jo, tikrai yra kitų būdų, kaip išvengti valstybės vadovų oficialių vizitų metu kylančių nesusipratimų, užuot skolinusis daugiau nei 100 milijonų litų lėktuvui pirkti.

“Pripažinkime, kad reprezentacijai skirtus lėktuvus turi tik didelės valstybės ir tai daugiau valstybės statuso, o ne patogumo ir ekonominio išskaičiavimo klausimas” – aiškina Liberalų ir centro sąjungos vadovas.

Anot jo, vienas, netgi naujas lėktuvas, tikrai nepatenkintų visų aukščiausio lygio Lietuvos pareigūnų ir juo labiau kariuomenės poreikių, juk neaišku, kas būtų lėktuvo remonto atveju ar prireikus skristi per Atlantą, nes dažnai aukščiausi pareigūnai vyksta į užsienio vizitus vienu metu.

“Pasaulyje egzistuoja daugybė kompanijų, kurios aprūpina lėktuvais valstybių, tarptautinių organizacijų ir didžiausių bendrovių poreikius: suteikia lėktuvus, užsiima jų priežiūra, tvarko dokumentus ir t.t.” – sako A. Zuokas.

A.Zuokas įsitikinęs, kad skolintis ir išleisti šimtą milijonų litų reprezentaciniam lėktuvui būtų tikrai nelogiška ir nepateisinama. Jis taip pat ragina vakarietišką vadybą ir tradicijas gerai išmanantį Prezidentą Valdą Adamkų pavesti atsakingiems pareigūnams paieškoti alternatyvų valstybės vadovų reikmėms skirto lėktuvo pirkimui.

Pssak BNS pranešimo, Lietuvos karinės oro pajėgos (KOP) jau kitų metų pradžioje gali gauti savo žinion keleivinį lėktuvą, kuris bus naudojamas tiek karių skraidinimui į tarptautines misijas, tiek ir oficialių valstybinių delegacijų kelionėms.

Lėktuvą ketinama įsigyti už 105 milijonus litų, kuriuos valstybės vardu pasiskolins Finansų ministerija, o paskolą išmokės Krašto apsaugos ministerija iš jai skiriamų biudžeto asignavimų.

Toks sprendimas šeštadienį suderintas per Zokniuose surengtą pasitarimą, kuriame dalyvavo premjeras Algirdas Brazauskas, krašto apsaugos ministras Gediminas Kirkilas, krašto apsaugos viceministras Gintaras Šivickas, Gynybos štabo viršininkas brigados generolas Vitalijus Vaikšnoras, laikinasis KOP vadas pulkininkas leitenantas Artūras Leita.

Pasak ministro G.Kirkilo, lėktuvas bus priskirtas Karinėms oro pajėgoms ir pažymėtas jų simbolika. Tikriausia bus perkamas reaktyvinis laineris "Boeing 737", nes Lietuvoje yra nemažai patyrusių tokio tipo orlaivių pilotų ir aptarnavimos specialistų.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.