aA
Vladimiras Putinas, atsakydamas interviu į Olandijos žiniasklaidos priemonių klausimą, ar dažnai nubunda naktį nuo minties, kad Rusija gali subyrėti, kategoriškai atmetė tokią galimybę.
Vladimiras Putinas
Vladimiras Putinas
© EPA-ELTA
"Niekada nenubudau su tokia mintimi. Aš ją visiškai atmetu", - sakė Rusijos prezidentas pirmadienio vakarą interviu televizijos kanalui "Nederland 1" ir laikraščiui "NRC Handelsblatt".

Atsakydamas į klausimą, kaip jam pavyksta vadovauti tokiai didelei šaliai, V.Putinas pažymėjo: "Vadovavimo šaliai efektyvumas nepriklauso nuo jos mastų arba tiesiogiai su tuo nesusijęs".

Prezidentas pareiškė įsitikinimą, kad tokiai didelei šaliai, kaip Rusija, visada reikia surasti aukso vidurį tarp šalies suvienijimo, sutelkimo ir atskirų jos sudėtinių dalių ir visų piliečių vidinio potencialo išlaisvinimo.

Atsakydamas į žurnalistų klausimą apie savo planus po 2008 metų, V.Putinas pasakė, kad "kiekvienas normalus žmogus turi turėti planų".

Drauge jis nurodė, kad "kalbėti apie ateitį - ne itin geras ženklas".

"Ji priklausys nuo to, kaip mes gyvename ir ką mes darome šiandien. Mes patys kuriame savo ateitį šios dienos darbais", - sakė valstybės vadovas.

NELENGVAS METAS

V.Putinas pripažino, kad 2008 metais - prezidento rinkimų Rusijoje metai - bus nelengvas laikas.

"Puikiai suvokiu, kad 2008-ieji Rusijai bus rimtas, nelengvas išbandymas", - sakė Rusijos valstybės vadovas, atsakydamas į klausimą, ar gali įsivaizduoti situaciją, pavyzdžiui, kad bus destabilizuota padėtis, kuriai esant jam teks likti trečiajai kadencijai.

"Noriu atkreipti dėmesį, kad įgaliojimai naujam prezidentui perduodami pagal konstituciją, kai jis duoda priesaiką, o iki tol atsakomybė už padėtį šalyje tenka dabartiniam valstybės vadovui. Neleisiu jokiais būdais destabilizuoti padėties Rusijoje rusų ir kitų Rusijos Federacijos tautų interesais", - pareiškė V.Putinas.

Jis pažymėjo, jog šalies prezidentu taps tas žmogus, už kurį balsuos dauguma Rusijos piliečių.

"Politinės jėgos Rusijoje pakankamai subrendusios, kad suvoktų savo atsakomybę Rusijos Federacijos liaudžiai", - sakė prezidentas.

Atsakydamas į klausimą, kaip V.Putinas norėtų įeiti į istoriją, prezidentas atsakė: "Kuo mažiau galvoji, kaip įeisi į istoriją, tuo daugiau galimybių pasiekti šį tikslą, jeigu apskritai reikia užsibrėžti šį tikslą. Reikia paprasčiausiai sąžiningai dirbti. Kasdien, kaip šventasis Pranciškus, purenti savo nedidelį sklypelį - ir sėkmė ateis".

PATS NESIBELS Į BRIUSELIO DURIS

Atsakydamas į klausimą, ar gali ateiti tokia diena, kai Rusija pasibels į Briuselio duris ir pasiprašys priimti į Europos Sąjungą (ES), prezidentas prisipažino, kad jam patinka girdėti tokius žodžius.

"Jeigu jūs mus kviečiate, mes pagalvosime. Jums labai ačiū. Man malonu girdėti šį klausimą. Būčiau laimingas, jei taip įvyktų", - sakė valstybės vadovas.

Tačiau V.Putinas mano, jog neteisinga būtų Rusijai "prašytis" į Bendriją.

Atsakydamas į vieno žurnalistų repliką: "Bet Jūs galite ir patys pasiprašyti į Briuselį, prezidentas atsakė, kad "nuo vaikystės jis buvo mokomas nieko neprašyti ir dėl nieko nesigailėti".

Žurnalistai nepamiršo pasiteirauti Rusijos vadovo ir apie buvusios "Jukos" vadovo Michailo Chodorkovskio bylą, kurią Vakarai vertina kaip Kremliaus kišimąsi į verslo reikalus.

Atsakydamas į jų klausimą, "ar buvo galima padaryti ką nors kitaip šioje byloje", V.Putinas pažymėjo: "Žmonės, kurie veikia valstybei už nugaros, kenkia ir savo piliečiams, ir užsienio partneriams, ir investuotojams, mėginantiems dirbti arba dirbantiems mūsų ekonomikoje".

Į pastabą, kad ši byla sukėlė didelį ažiotažą Europoje ir pasaulyje, V.Putinas atkirto: "Jeigu jūs galėtumėte uždirbti per penkerius ar šešerius metus kelių milijardų dolerių vertės asmeninį turtą, patikėkite manimi, Jūs galėtumėte sukelti bet kokį ažiotažą, gindamas savo interesus ir Europoje, ir pasaulyje".

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.