aA
Japonijos ministras pirmininkas Junichiro Koizumi pirmadienį reformavo ministrų kabinetą, savo postus prarado net keletas buvusių vyriausybės narių.
Junichiro Koizumi
© Reuters/Scanpix
Vyriausiuoju kabineto sekretoriumi tapo 51 metų amžiaus Shinzo Abe. Sh. Abe dėl savo švelnios kalbos manieros ypač populiarus tarp moterų, jis pirmauja visuomenės apklausose kaip politikas, kuris turėtų pakeisti J. Koizumį.

Spalį atliktoje apklausoje net 55 proc. respondentų atsakė norintys, kad kitu ministru pirmininku taptų Sh. Abe, kurio senelis buvo Japonijos ministras pirmininkas, o tėvas - užsienio reikalų ministras.

Sh. Abe susilaukė politinio palaikymo dėl savo paramos iš Šiaurės Korėjos aštuntajame ir devintajame dešimtmečiuose išvarytoms šeimoms, politikas dažnai ragina imtis ekonominių sankcijų prieš Pchenjaną.

Pekinui šis politikas nėra labai priimtinas dėl dažnos ir atviros Kinijos kritikos. Tačiau Japonijos žiniasklaida Sh. Abę įvardina kaip JAV prezidento George'o W. Busho pasirinkimą pakeisti J. Koizumį.

Naujuoju užsienio reikalų ministru tapo 65 metų LDP konservatorių stovyklos narys Taro Aso. Jis vaidino svarbų vaidmenį sudarant pagrindinį Japonijos pašto sistemos privatizavimo planą.

T. Aso senelis - buvęs Japonijos ministras pirmininkas Shigeru Yoshida - dalyvavo Antrojo pasaulinio karo taikos derybose ir sudarė saugumo paktą su JAV.

Naujuoju vidaus reikalų ministru tapo buvęs akademikas Heizo Takenaka. 54 metų ministras finansų rinkose laikomas J. Koizumio dešiniąja ranka sprendžiant ekonomikos problemas ir prieštaringu reformų simboliu.

Jo vaidmuo buvo svarbiausias rengiant pašto sistemos privatizavimo planą, kuris yra svarbiausia J. Koizumio reformų politikos dalis.

Greitakalbe pasižymintis H. Takenaka 2001 metais buvo J. Koizumio vyriausybės ūkio ministras, 2002 metų rugsėjį koordinavo bankų politiką.

Naujasis finansinių paslaugų ir ūkio ministras - 67 metų amžiaus Kaoru Yosano, kuris 2004 metais tapo LDP politikos vadovu ir neseniai pristatė partijos tarpinę ataskaitą dėl fiskalinės reformos.

K.Yosano yra buvęs prekybos bei švietimo ministru ir vyriausybės atstovo spaudai pavaduotoju. Jis laikomas ūkio politikos specialistu.

Naujuoju Japonijos krašto apsaugos ministru tapo 61 metų amžiaus gynybos problemų ekspertas Fukushiro Nukaga. Į gynybos ministro postą jis jau buvo paskirtas 1998 metais, tačiau iš jo pasitraukė po kilusio skandalo.

F. Nukaga išlaikė savo įtaką krašto apsaugos politikai būdamas LDP saugumo komiteto nariu. Jis atliko svarbų vaidmenį pasiekiant susitarimą su JAV dėl pastarosios bazės Japonijoje perkėlimo.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.