aA
Lietuva iki šiol nežino, kurioms šalies kultūros vertybėms suteikti valstybinės reikšmės statusą. Kultūros ministerijos atstovai neprognozuoja, kada toks sąrašas galėtų būti parengtas. Iniciatyvos šioje srityje ėmėsi kariuomenės specialistai.
Kultūros ministerija iki šiol negali atsakyti, kokie paminklai įtraukti į valstybinės reikšmės istorijos, archeologijos ir kultūros objektų sąrašą, numatytą naujame Nekilnojamojo kultūros paveldo apsaugos įstatyme. Kaip žinoma, Konstitucija numato, kad valstybinės reikšmės objektai yra valstybės nuosavybė.

Krašto apsaugos ministerijos (KAM) pareigūnai savarankiškai pradėjo kurti valstybei ypač svarbių kultūros objektų sąrašą. Jis būtinas įgyvendinant Hagos konvenciją, kurią Lietuva ratifikavo 1998 metais. Minėta konvencija numato kultūros vertybių apsaugą ekstremalių situacijų bei ginkluotų konfliktų metu.

Paminklosaugininkai viliasi, kad sudarius tokį sąrašą unikaliausi Lietuvos kultūros objektai sulauktų ne tik papildomos apsaugos, bet ir prioritetinio finansavimo.

Plačiau apie tai skaitykite "Lietuvos žiniose"