aA
Estijos užsienio reikalų ministras Urmas Paetas tvirtina, kad sienos su Rusija sutarčių ratifikavimo įstatymas garantuoja, jog atsisakoma teritorinių pretenzijų Rusijai.
Siena, pasienis - karikatūra
Siena, pasienis - karikatūra
© DELFI
"Estijos parlamento priimtame ratifikavimo įstatyme juodu ant balto parašyta, kad naujoji sienos sutartis keičia pasienio liniją, nubrėžtą Tartu taikos sutartyje, ir tai turi būti tvirta garantija Rusijai ir visoms suinteresuotoms šalims, kad mes neturime jokių teritorinių pretenzijų", - pareiškė URM vadovas interviu, pirmadienį išspausdintame laikraštyje "Postimees".

Ministras pažymėjo, kad Estijos pozicijai sienos klausimu pritaria ir Europos Sąjunga (ES).

"Liepą vykusio bendrijos užsienio reikalų ministrų susitikimo komunikate aiškiai parašyta, kad Rusija turi ratifikuoti su Estija pasirašytas sienos sutartis", - pažymėjo U.Paetas.

Atsakydamas į klausimą, ar ES ir ateityje rems Estiją, URM vadovas pareiškė neturįs "pagrindo manyti kitaip".

Gegužės 18 dieną Estijos ir Rusijos URM vadovai pasirašė

sausumos ir jūrų sienų sutartis. Bet Estijos parlamentui į ratifikavimo įstatymą įtraukus nuorodą į 1920 metų Tartu taikos sutartį, Rusija pareiškė, jog ateityje dėl to gali sulaukti teritorinių pretenzijų ir atšaukė savo parašus po dokumentais.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.