aA
Turėtų sumažėti ne tik teisėjų, bet ir politikų, prokurorų darbo užmokestis. Tai numatyta naujai parengtu šių pareigūnų darbo apmokėjimo įstatymu.

Vakar Vilniaus pirmosios apylinkės teismas pradėjo nagrinėti net šešiolikos Panevėžio apygardos teismo teisėjų ieškinio pareiškimą. Jame prašoma priteisti negautą atlyginimo dalį.

Redakcijos žiniomis, į teismą dėl sumažintų atlyginimų kreipėsi visi Panevėžio apygardos teismo teisėjai, išskyrus pirmininką Tomą Zdanavičių ir civilinių bylų skyriaus pirmininką Romą Janušką.

Vakar teismas patenkino ieškovams atstovaujančio advokato Kazimiero Motiekos prašymą kreiptis į Konstitucinį Teismą.

Jo prašoma nustatyti, ar 1999-ųjų gruodžio 28 dienos Vyriausybės nutarimas sumažinti teisėjų atlyginimus neprieštarauja Konstitucijos straipsniams dėl teisėjų nepriklausomumo.

Šioje byloje kaip atsakovai yra nurodyti Panevėžio apygardos teismas, Vyriausybė bei Finansų ministerija. Jos atstovai vakar neprieštaravo, kad byla būtų sustabdyta, kol bus sulaukta Konstitucinio Teismo nutarimo.

Nuo šių metų sausio teisėjų darbo atlyginimo koeficientas sumažėjo nuo 2,5 iki 1,75.

Po Vyriausybės nutarimo apylinkių ir apygardų teisėjų, priklausomai nuo stažo, algos sumažėjo nuo kelių šimtų iki kelių tūkstančių litų.

Vyriausybė nutarimą motyvavo tuo, kad šalies finansinė padėtis sunki, visose srityse stengiamasi taupyti, o teisėjų atlyginimai tik laikinai įšaldomi.

Tokį Vyriausybės sprendimą gana palankiai įvertino visuomenė. Net apie 80 procentų apklausoje dalyvavusių žmonių pritarė, kad teisėjams algos būtų sumažintos.

"Lietuvos rytas"