aA
Pastaraisiais metais dėl minių grūsties žuvo tūkstančiai žmonių. Dabar Europos mokslininkai teigia, kad gali numatyti iš anksto ir išsklaidyti minias padedami kompiuterio ir fizikos dėsnių.
Nauja programinė įranga, remdamasi nuotolių, dydžių ir greičių, bet ne psichologiniais faktoriais, sukuria tikros panikuojančios minios modelį.

Programa sukuria modelį kambario, iš kurio žmonės nori išeiti, bet negali rasti išėjimo. Virtualūs žmonės vaizduojami kaip detalės, kurių judėjimo greitis toks pat kaip vidutinis žmogaus greitis. Programoje taip pat galima reguliuoti virtualių žmonių kiekį, dydį ir atstumą nuo kitų žmonių.

Pasak mokslininkų, normaliomis sąlygomis, iš stadiono ar teatro salės, virtuali minia juda tvarkingai, nes visi eina lėtai, neskubėdami ir laikosi viens nuo kito atitinkamo atstumo.

Tačiau kai tik greitis padidinamas, virtualūs žmonės pradeda trankytis vieni į kitus sudarydami grūstį. Dėl to minios judėjimas sulėtėja.

Netgi lanko formos užtvaros aplink išėjimus nepadeda, o atvirkščiai, susidaro dar didesnė grūstis. Žmonės pradeda klupti ir griūti, taip sudarydami kliūtis kitiems, kurie, stumiami minios, būna priversti lipti per juos.

Pasak mokslininkų, vienintelė išeitis - pastatyti dalines užtvaras prieš išėjimus. Šios užtvaros praretins minias, kurios labai susispaudę gali sugriauti plytinę sieną ar sulankstyti metalines užtvaras.

Naujoji programinė įranga ypač naudinga tuo, kad jose atsižvelgiama į kiekvieno minios žmogaus galimybes.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.