aA
Prestižines Pulitzerio (Pulicerio) premijas pirmadienį gavo du dideli Denverio laikraščiai, nušvietę žudynes Kolorado valstijos Kolumbaino vidurinėje mokykloje, laikraščiai "The Washington Post", "The Wall Street Journal" ir naujienų agentūra "The Associated Press".
Oficiali kasmetinė Pulitzerio premijos įteikimo ceremonija įvyks gegužės pabaigoje.

Kolumbijos universiteto Pulitzerio premijos valdyba pranešė, kad premija už operatyvumą atiteko "The Denver Post" personalui, - jis giriamas už "aiškius ir pasvertus pranešimus" apie žudynes Kolumbaino vidurinėje mokykloje. Tuo tarpu konkuruojančio "The Denver Rocky Mountain News" foto žurnalistai apdovanoti už nuotraukas skubiems pranešimams. Pasak vertintojų, laikraštis pateikė "labai įtaigių nuotraukų pluoštą" apie minėtas žudynes mokykloje.

"The Washington Post" premijos paskirtos už publikacijas apie valstybinių tarnybų darbą, kritikos straipsnius ir publicistinę fotografiją. "The Wall Street Journal" gavo dvi premijas - už šalies aktualijų nušvietimą ir komentarus, o naujienų agentūra "The Associated Press" - už žurnalistinius tyrimus.

"The Washington Post" laureato vardą laimėjo už rašinius apie aplaidumą ir piktnaudžiavimus protiškai neįgalių žmonių prieglaudose.

To paties laikraščio kultūros kritikas Henry Allenas (Henris Alenas) įvertintas už rašinius apie fotografiją. Laikraščio žurnalistai Carolas Guzy (Kerolas Gazis), Michaelas Williamsonas (Maiklas Viljamsonas) ir Lucianas Perkinsas (Lusijanas Perkinsas) apdovanoti už Kosovo pabėgėlių nuotraukas.

"The Wall Street Journal" įvertintas už valstybės aktualijų nušvietimą - savo straipsniuose laikraštis abejojo JAV gynybos išlaidų ir kariuomenės laikymo užsienyje pagrįstumu pasibaigus šaltajam karui.

"The Associated Press" žurnalistai Sang-Hun Choe (San Hun Čou), Charlesas Hanley (Čarlzas Henlis) ir Marthai Mendozai (Marta Mendoza) Pulitzeriu apdovanoti už straipsnius apie taikių Korėjos gyventojų žudynes prie No Gun Ri tilto, kurias Korėjos karo pradžioje įvykdė Amerikos kareiviai.

Garbingiausias apdovanojimas JAV už geriausius plunksnos brolių, o vėliau ir muzikų darbus, 1917 metais buvo įsteigtas JAV žurnalisto ir leidėjo Josepho Pulitzerio (Džozefo Pulicerio) valia. Už žurnalistikos darbus ir literatūros kūrinius skiriamos premijos dydis siekia 5 tūkst. dolerių.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.