aA
Su oficialiu vizitu Prancūzijoje viešintį Lietuvos Respublikos Prezidentą Vladą Adamkų priėmė Prancūzijos Respublikos Prezidentas Jacques'as Chiracas.
J.Chiracas ir V.Adamkus
J.Chiracas ir V.Adamkus
© ELTA (Dž. Barysaitės nuotr.)
Lietuvos ir Prancūzijos vadovai didžiausią dėmesį skyrė Europos reikalams. Prezidentas V.Adamkus domėjosi Prancūzijos veiksmais po nepavykusio referendumo dėl Europos Konstitucinės sutarties ratifikavimo.

“Būtina išlaikyti pauzę Europos Sąjungos Konstitucinės sutarties ratifikavimo procese. Tai nėra pasitraukimas nuo galutinio tikslo. Europos Konstitucinės sutarties ratifikavimas negali sustoti, nes tai yra tik laikinos problemos”, - sakė prezidentas V. Adamkus.

Abiejų valstybių vadovai sutarė, kad reikia kuo geriau įtraukti Europos visuomenę į diskusiją dėl Europos Sąjungos ateities. V. Adamkus pabrėžė, kad Europos Sąjungos narės turi išlikti solidarios, Europos interesus iškelti aukščiau nacionalinių. Tik taip, Lietuvos Prezidento įsitikinimu, gali būti užtikrinta stiprios ir įtakingos ES ateitis.

Lietuvos ir Prancūzijos prezidentai pritarė minčiai iki šių metų spalio 27 d. Londone įvyksiančio ES Viršūnių susitikimo, abiejų šalių valstybinėms institucijoms užmegzti glaudesnius ryšius siekiant suderinti bendrą poziciją svarbiausiais ES darbotvarkės klausimais. Abiejų valstybių vadovų įsitikinimu, šie kontaktai turi būti nuolatos palaikomi ir gilinami.

Prancūzijos prezidentas J. Chiracas taip pat paragino Lietuvos prezidentą V. Adamkų palaikyti nuolatinį asmeninį ryšį koordinuojant svarbiausius ES darbotvarkės klausimus.

Prancūzijos prezidentas informavo Lietuvos vadovą apie prieš pusvalandį įvykusį pokalbį su Didžiosios Britanijos ministru pirmininku Tony Blairu. Šio pokalbio metu buvo pasikeista nuomonėmis ES Konstitucinės sutarties ir ES finansinės perspektyvos klausimais. Taip pat buvo svarstyti pasiūlymai, kurie bus iškelti šių metų spalio 27 dieną Londone vyksiančiame ES Viršūnių susitikime.

Kalbėdamas apie naująją ES finansinę perspektyvą, Prezidentas V.Adamkus pabrėžė, kad siekiant susitarti dėl biudžeto, Europos Sąjungai reikia daugiau solidarumo, daugiau Europos intereso ir mažiau “nacionalinio egoizmo”.

Lietuvos ir Prancūzijos prezidentai taip pat aptarė santykius su Europos Sąjungos rytinėmis kaimynėmis – Rusija, Balatarusija ir Ukraina. “Lietuva deda daug pastangų padėti šioms valstybėms žengti demokratijos ir reformų keliu. Tačiau būtinas ir visos ES dėmesys šioms valstybėms”, - sakė V. Adamkus.

Prancūzijos prezidentas teigiamai įvertino Lietuvos vadovo indėlį dalyvaujant Oranžinės revoliucijos Ukrainoje procesuose ir domėjosi Prezidento V. Adamkaus įžvalgomis apie pastarojo meto politinę krizę šioje šalyje.

Kalbėdamas apie santykių su Baltarusija perspektyvas, J. Chiracas sakė: “Šiuose santykiuose Lietuva turi užimti lyderės poziciją, nes Baltarusija yra jūsų kaimynė ir jūs geriausiai galite įvertinti situacija šioje šalyje. Mes paremsime jūsų iniciatyvą”.

Prancūzijos vadovas išreiškė padėką Lietuvos pastangoms perkelti Europos Humanitarinį universitetą iš Minsko į Vilnių, kuriam vakar buvo suteikti licencija veikti Lietuvoje.

Europos Humanitarinis universitetas buvo daugiau nei 10-metį Minske veikęs privatus universitetas, vienintelis iš Baltarusijos nevalstybinių mokymo įstaigų turėjęs valstybės pripažintą universiteto statusą.

Kalbėdamas apie ekonominę situaciją Lietuvoje, J. Chiracas palankiai vertino mūsų šalies ekonominio augimo tempus. “Matydami, kai jums puikiai sekasi, mes galime tik pavydėti”, - sakė Prancūzijos vadovas.

Lietuvos prezidentas taip pat susitiko su Politikos mokslų instituto studentais. Vakare valstybės vadovas susitiko ir su Prancūzijos lietuvių bendruomenės nariais Lietuvos ambasadoje.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.