aA
Rusijos naikintuvas "Su-27" nukrito Lietuvos teritorijoje dėl lakūno klaidos, ir tai nebuvo kokia nors diversija, penktadienį Rusijos karinių oro pajėgų vyriausiasis vadas, armijos generolas Vladimiras Michailovas.
Šakių rajone sudužo Rusijos naikintuvas
Šakių rajone sudužo Rusijos naikintuvas
© ELTA (A.Koroliovo nuotr.)
"Lietuvos atstovai įsitikino, kad lėktuvas nukrito dėl lakūno ir vadovavimo skrydžiams grupės klaidos, tai nebuvo kokia nors diversija", - sakė jis penktadienį žurnalistams KOP vyriausiajame štabe.

"Jiems (Lietuvai) šį apsigėdinimą taip pat teko išgyventi, nes visos šalys, įeinančios į NATO bloką, tarp jų ir gretima Lenkija, nieko (Rusijos lėktuvo skrydžio) nematė", - sakė V.Michailovas.

Rugsėjo 15 dieną įvykusią naikintuvo katastrofą tyrusi Lietuvos tarpžinybinė komisija konstatavo, jog "Su-27" įskridimą į Lietuvos oro erdvę ir sudužimą nulėmė "techninių, organizacinių ir žmogiškų veiksmų visuma".

Rusijos KOP vyriausiasis vadas pranešė, kad majoras Valerijus Trojanovas, kuris pilotavo sudužusį Lietuvoje lėktuvą, dabar yra Kaliningrade.

"Šiandien 14 ar 15 val. Maskvos laiku (13-14 val. Lietuvos laiku) jis drauge su komisijos pirmininku generolu majoru Sergejumi Bainetovu išskrenda į Maskvą" - sakė V.Michailovas.

Rusijos KOP vyriausiasis vadas pareiškė, kad "jokių drausminių nuobaudų majorui V.Trojanovui nebus taikoma", nors pripažino, kad "Su-27" pilotas padarė klaidų.

"Tyrimas parodė, kad V.Trojanovo didelės kaltės dėl įvykio nėra. Tačiau sakyti, kad jis pavyzdingas pilotas ir atsitiktinai prarado orientaciją, negalima. Lakūnas turėjo pakankamai papildomų priemonių, kuriomis jis galėjo pasinaudoti šioje situacijoje", - sakė V.Michailovas.

Rusijos KOP vyriausiasis vadas pareiškė, kad sugedus navigacinei įrangai, V.Trojanovui derėjo įsijungti nelaimės signalą. "Neatsakingumas gimdo rimtus aviacijos įvykius, - sakė V.Michailovas.

Rusijos generolas pranešė, kad jo šalis atliks katastrofos tyrimą, kuriame dalyvaus "geriausieji Rusijos specialistai". Be to, Rusijos KOP vadas sakė sekmadienį vyksiąs į Kaliningrado srityje vykstančias vadovybes pratybas. Generolas pareiškė asmeniškai patikrinsiąs oro erdvės kontrolės punktus, kurie turėjo valdyti majoro V.Trojanovo pilotuojamą skrydį.

V.Michailovas dar kartą atmetė galimybę, kad į Lietuvos kariškių rankas pateko atpažinimo įrenginys "savas-svetimas" iš sudužusio lėktuvo.

"Aš nesuprantu, kodėl šis klausimas nuolat keliamas. Prietaisas "savas-svetimas" negalėjo patekti į svetimas rankas, nes jis turi keturių lygių apsaugos sistemą, apie kurią mes jau ne kartą kalbėjome", - sakė vyriausiasis karinių oro pajėgų vadas.

Rusijos naikintuvas "Su-27" sudužo rugsėjo 15 dieną Šakių rajone, pasienyje su Rusijos Kaliningrado sritimi, maždaug už pusšimčio kilometrų nuo Kauno.

V.Trojanovas saugiai katapultavosi ir nusileido su parašiutu kaimyniniame Jurbarko rajone. Aukų išvengta, nes lėktuvas nukrito laukuose atokiau nuo gyvenviečių.

Lėktuvo pilotui buvo pateikti įtarimai dėl tarptautinių skrydžių taisyklių pažeidimo. Jam buvo skirtas namų areštas. V.Trojanovas gyveno viename Vilniaus viešbutyje kartu su po nelaimės į Lietuvą atvažiavusia žmona.

Generalinė prokuratūra ketvirtadienį nutraukė ikiteisminį tyrimą dėl tarptautinių skrydžių taisyklių pažeidimo ir panaikino V.Trojanovui taikytą namų areštą.

Naikintuvo katastrofą tyrusi tarpžinybinė komisija konstatavo, jog "Su-27" įskridimą į Lietuvos oro erdvę ir sudužimą nulėmė "techninių, organizacinių ir žmogiškų veiksmų visuma".

J.Baluevskis: naikintuvo avarijos ir lakūno V.Trojanovo tema "visiškai išsemta"

Rusijos naikintuvo avarijos ir lakūno Valerijaus Trojanovo tema "visiškai išsemta", penktadienį Kaliningrade pareiškė Rusijos Federacijos generalinio štabo vadas generolas Jurijus Baluevskis.

"Lietuvos gynybos ministerijos padaryta išvada patvirtina, jog Rusijos pilotas nenorėjo pažeisti šios šalies oro erdvės. Todėl manyčiau, ši tema visiškai baigta", - sakė J.Baluevskis, kuris vadovauja Kaliningrade vykstantiems dideliems mokymams "Baltika 2005".

Generalinio štabo vadas nurodė, jog V.Trojanovas "šioje situacijoje padarė viską, ką galėjo".

Jis pridūrė, kad ketina susitikti su išvakarėse iš Lietuvos atvykusiu V.Trojanovu, kuris šiuo metu yra Černiachovsko mieste.

Maskva tikisi, kad Lietuvoje nukritusio lėktuvo nuolaužos bus grąžintos Rusijai

Maskva tikisi, kad Lietuvos teritorijoje nukritusio lėktuvo Su-27 nuolaužos artimiausiu metu bus grąžintos Rusijai. Tai penktadienį pranešė RF užsienio reikalų ministerija.

Kartu jos atstovai pareiškė, jog "negali nekelti apgailestavimo ta aplinkybė, kad prireikė tiek daug laiko išaiškinti incidento priežastims, kurios buvo akivaizdžios kiekvienam nešališkam ekspertui". "Tai, kad Su-27 atsidūrė Lietuvos oro erdvėje dėl navigacijos prietaisų gedimo, taigi - netyčia, Rusijos pareigūnai pareiškė jau avarijos dieną", - sakė URM atstovai.

"Incidentas dar sykį patvirtina būtinybę imtis specialių pasitikėjimo ir bendradarbiavimo priemonių palei Rusijos ir NATO šalių sąlyčio liniją Baltijos jūros regione, kurias apibrėžti Rusija siūlė ne kartą", - pabrėžė RF diplomatai. Pasak jų, ypač svarbu "kuo greičiau parengti projektą, pagal kurį Rusijos ir NATO Tarybai globojant būtų sukurta bendra oro erdvės stebėjimo ir oro eismo valdymo sistema".

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.