aA
Šiaurės Korėja, toliau piktindamasi JAV ir Pietų Korėjos didžiulėmis bendromis karinėmis pratybomis, pareiškė, kad kalbant apie branduolinį karą Korėjos pusiasalyje dabar reikia klausti ne „ar“, o „kada“.
Kim Jong Unas
Kim Jong Unas
© Reuters / Scanpix

Komentaruose, priskirtuose neįvardytam Užsienio reikalų ministerijos atstovui, Šiaurės Korėja tvirtina, kad JAV aukšto rango pareigūnai, tarp jų – CŽA direktorius Mike'as Pompeo, virtine „karingų pastabų“ dar labiau patvirtino Amerikos ketinimus kariauti.

Šeštadienį M. Pompeo sakė, jog JAV žvalgybos agentūros mano, kad Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas gerai nesupranta, kokia silpna yra jo padėtis šalies viduje ir tarptautinėje arenoje. Šiaurės Korėjos atstovas sakė, kad M. Pompeo provokuoja šalį „įžūliai kritikuodamas mūsų aukščiausią vadovybę, kuri yra mūsų liaudies siela“.

„Šios didelio masto branduolinio karo pratybos, kurias vienas po kitų vykdo JAV, Korėjos pusiasalyje kuria pavojingą situaciją, o virtinė tūžmingų pastabų apie karą, tokiomis aplinkybėmis girdimų iš JAV aukšto rango politikų, karo Korėjos pusiasalyje prasiveržimą pavertė pripažintu faktu. Dabar lieka tik klausimas: kada šis karas kils“, – sakė atstovas.

„Mes nenorime karo, bet nuo jo nesislėpsime, ir jeigu JAV apsiriks vertindama mūsų kantrybę ir uždegs branduolinio karo saugiklį, mes savo galinga branduoline jėga, kurią nuolat stiprinome, tikrai priversime JAV brangiai sumokėti“, – sakė jis.

Šiaurės Korėjos valstybinė žiniasklaida dažnai pasitelkia paniką keliančią retoriką, o Šiaurės Korėjos pareigūnai reguliariai kritikavo Jungtines Tautas už sankcijų rezoliucijas ir tvirtino, kad Pchenjanas turi teisę bandyti raketas, branduolinius užtaisus ir leisti palydovus.

Minėtus komentarus Korėjos centrinė naujienų agentūra (KCNA) paskelbė vėlai trečiadienį, kelios valandos po to, kai JAV pasiuntė viršgarsinį bombonešį B-1B praskristi virš Pietų Korėjos. Šis skrydis buvo dalis didelių bendrų karinių pratybų, kuriose dalyvauja šimtai modernių karo lėktuvų.

Šis žingsnis buvo aiškus perspėjimas Šiaurės Korėjai, praėjusią savaitę išmėginusiais savo iki šiol didžiausią ir galingiausią raketą.

Pietų Korėjos kariuomenės jungtinis štabas sakė, kad bombonešis, pakilęs iš savo bazės Guame, imitavo atakas prieš antžeminius taikinius netoli Pietų Korėjos rytinės pakrantės per pratybas, kuriose dalyvavo JAV ir Pietų Korėjos naikintuvai.

„Pratybų metu Pietų Korėjos ir JAV oro pajėgos parodė sąjungininkų tvirtą ryžtą ir galimybes nubausti Šiaurės Korėją, grasinančią branduoliniais ginklais ir raketomis“, – sakoma kariškių pranešime.

B-1B skrydžiai tapo vis dažnesne galios demonstracija Šiaurės Korėjai, po trijų tarpžemyninių balistinių raketų bandymų aiškiai priartėjusią prie tikslo susikurti branduolinių ginklų arsenalą, pajėgų smogti taikiniams žemyninėje JAV dalyje.

Penkias dienas trunkančios pratybos prasidėjo pirmadienį; jose dalyvauja daugiau nei 200 lėktuvų, tarp jų šeši JAV naikintuvai F-22 ir 18 naikintuvų F-35.

Šiaurės Korėja visada tūžmingai reaguoja Amerikos kariuomenės galios demonstravimą arti jos teritorijos. Antradienį Pchenjanas per savo valstybinę žiniasklaida skelbė, kad „JAV imperialistinių karo kurstytojų itin neatsargi karinė isterija“ regione sukėlė branduolinio karo riziką.

Šiaurės Korėja B-1B pavadino „branduoliniu strateginiu bombonešiu“, nors šie lėktuvai nuo 10-o dešimtmečio vidurio naudojami tik įprastinei ginkluotei nešti.

Komentuodama JAV ir Pietų Korėjos karines pratybas Šiaurės Korėja paprastai naudoja griežtą retoriką ir laiko tokius manevrus pasiruošimais invazijai.

Vis dėlto jau seniai regione tvyranti įtampa šiuo metu yra pasiekusi itin pavojingą lygį, Šiaurės Korėjai sparčiai vystant savo branduolinių ginklų programą.

Pietų Korėjos kariuomenė nurodė, kad Šiaurės Korėjos praėjusią savaitę išbandyta raketa „Hwasong 15“ gali nuskrieti 13 tūkst. kilometrų, tad galėtų lengvai pasiekti Vašingtoną. Raketa buvo paleista skrieti aukšta trajektorija ir prieš nukrisdama jūroje netoli Japonijos ji įveikė 950 kilometrų atstumą.

Liepos mėnesį Šiaurės Korėja du kartus išbandė kitokią tarpžemyninę raketą, o rugsėjį įvykdė iki šiol galingiausią branduolinį bandymą. Pchenjanas tvirtino, kad buvo išbandytas termobranduolinis ginklas, kurį galėtų nešti tarpžemyninė raketa.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.