aA
Jungtinių Valstijų Senatas balsavo trečiadienio vakarą už tai, kad metams būtų atidėtas 23 mln. dolerių nuomos mokestis Uzbekistanui, pareiškęs, kad Amerika neturi remti korumpuotos represinės valstybės, kuri, be kita ko, mėgina JAV karinę bazę išprašyti lauk.
Amerikos karinių oro pajėgų bazė Karši Chanabade (taip pat žinoma kaip K-2) Uzbekistane naudojama skrydžiams į Afganistaną. Liepą Uzbekistanas pareikalavo, kad JAV paliktų bazę K-2 per 180 dienų.

Šį žingsnį Taškentas žengė po to, kai JAV pakritikavo Uzbekistano valdžią už tai, kad ji žiauriai nuslopino demonstraciją Andižano mieste gegužės 13 dieną.

Rugsėjo pabaigoje JAV "įšaldė" metinę 21 mln. dolerių piniginę pagalbą Uzbekistanui kaip sankciją už Andižano įvykius.

"Apmokėti sąskaitas svarbu, bet svarbiau, kad Amerika liktų Amerika ir nesudarytų melagingo įspūdžio, jog mes nematome skerdynių, taip pat nepapildytų grynaisiais diktatoriaus iždo likus keliems mėnesiams, kai jis išprašys Amerikos kareivius iš savo šalies", - sakė senatorius respublikos iš Arizonos valstijos Johnas McCainas.

J.McCainas taip pat pareiškė, kad Uzbekijos prezidentas Islamas Karimovas "sugriovė kovos su terorizmu partnerystę, užmegztą su Jungtinėmis Valstijomis", atmetė visus raginimus surengti nepriklausomą Andižano tragedijos tyrimą ir "ėmė varyti propagandos kampaniją prieš Ameriką".

I.Karimovo vyriausybės žengė "tokius nerimą keliančius žingsnius", kad Senatui "vertėtų pagalvoti apie sankcijas, o ne apie tai, kaip pervesti milijonus Amerikos mokesčių mokėtojų dolerių" į Uzbekistano valdžios sąskaitas, pridūrė senatorius.

Neseniai ES uždraudė Uzbekistanui tiekti ginklus ir išduoti įvažiavimo vizas asmenims, susijusiems su kruvinais įvykiais Andižane.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.